Schrijvers voor de klas van het Martinuscollege

Algemeen
Margje Woodrow tijdens een eerder bezoek aan het Martinuscollege.
Margje Woodrow tijdens een eerder bezoek aan het Martinuscollege. (Foto: E. de Weijer)

GROOTEBROEK - Een echte jeugdboekenschrijver voor de klas in plaats van de eigen leraar of lerares Nederlands; dat geeft een andere kijk op boeken en lezen. Op het Martinuscollege in Grootebroek zijn er met enige regelmaat schrijvers op bezoek om het lezen te bevorderen. Dinsdag 28 maart bezochten de schrijvers de tweede klassen. 

Nadine Swagerman, Caja Cazemier, Tanja de Jonge, Maren Stoffels en Margje Woodrow stonden deze dag voor de klas. Ze vertelden over hun boeken en hoe deze tot stand zijn gekomen. Ook lazen ze voor uit eigen werk en gingen ze met leerlingen in gesprek. De insteek van deze dag is dat, door het persoonlijk contact met schrijvers van boeken, het leuker wordt om zelf te gaan lezen.

Lezen is belangrijk

En lezen is belangrijk. Dat vinden niet alleen de schrijvers, maar ook Linda Visser en Anita Bosgoed, de mediathecarissen van het Martinuscollege: “Door te lezen stimuleer je de taal- en leesontwikkeling van kinderen en het verruimt je denken. Daarnaast is het ook gewoon leuk en ontspannend.”

Voorbereiding

De klassen die een schrijver als gastleraar mochten ontvangen hadden allen op eigen wijze deze les voorbereid. Sommige klassen hebben klassikaal een bepaald boek gelezen, andere klassen hebben de boeken van de schrijver ‘verdeeld’ over de leerlingen. Er waren vragen bedacht en er vloeiden vervolgopdrachten voort uit het bezoek. Zo is het niet alleen het bezoek van de schrijver zelf waar de leerlingen extra met lezen en taal bezig zijn, maar ook de voorbereidingen en het vervolgtraject geven een extra stimulans.