Expositie ‘Wat ging er mis?’ bij Flessenscheepjesmuseum

Cultuur
De expositie 'Wat ging er mis?' is vanaf 1 april te zien in het Flessenscheepjesmuseum, Enkhuizen.
De expositie 'Wat ging er mis?' is vanaf 1 april te zien in het Flessenscheepjesmuseum, Enkhuizen. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - In het Flessenscheepjesmuseum in Enkhuizen is vanaf 1 april de expositie ‘Wat ging er mis’ te zien. Het is een verhaal over flessenscheepjesbouwers die echte doorzetters blijken te zijn én er zijn flessenschepen aanwezig met bijzondere verhalen.

Het maken van een flessenscheepje op zich is al een hele uitdaging. Als het dan ook nog eens mis gaat en je weet het desondanks tot een goed einde te brengen, heb je wel een prestatie geleverd. Dat laat de ervaren bouwer Henny Fransen zien. Hij maakte ook de klassieke fout van een bouwer, je vergissen in de maat, zodat de masten niet overeind kunnen. Het toppunt van wat er mis kan gaan, was wel de brand die uitbrak in een fles die hij bijna af had. Het schip was hierdoor onherstelbaar beschadigd, zodat hij helemaal opnieuw is begonnen.

Gerestaureerd

Natuurlijk gaat ook de fles of de inhoud weleens kapot, maar weggooien blijkt de laatste optie. Het schip wordt als het even kan, gewoon opnieuw geflest. Een mooi voorbeeld hiervan is het urinaal met schip en zee, dat helemaal in stukken in de fles lag, maar weer keurig gerestaureerd werd. Knap stukje vakmanschap.

Scheepjes met verhalen

Ook zijn er flessenscheepjes met een bijzonder verhaal. Zoals de zeesleper die op weg naar een schip in nood, zelf gered moest worden en het Muidens spookschip. Of het V.O.C. schip dat klaar was om geflest te worden, toen de bouwer overleed. 

Informatie

Nieuwsgierig geworden? De expositie is te zien vanaf 1 april in het Flessenscheepjesmuseum in Enkhuizen. Ga voor de openingstijden en andere informatie naar de website: www.flessenscheepjesmuseum.nl.