Lezingen omtrent ‘Maand van de Geschiedenis’

Cultuur
Ontdek tijdens een lezing meer over de bouw van het museum.
Ontdek tijdens een lezing meer over de bouw van het museum. (Foto: N.J. Steltenpool)

ENKHUIZEN - Tijdens de twintigste editie van de Maand van de Geschiedenis organiseert het Zuiderzeemuseum in oktober een speciaal programma rondom het thema Eureka. Ontdek tijdens deze lezingen meer over de bouw van het buitenmuseum of de inpoldering én drooglegging van de Zuiderzee met de daarbij behorende innovatieve oplossingen en ideeën. Ga mee op avontuur met schrijver Ronald Nijboer die een boek schreef over zijn bijzondere vaartocht langs oude en nieuwe kustplaatsen aan de voormalige Zuiderzee.

Een museum waar echte gebouwen en bruggen de museumobjecten zijn. Dat is een goede beschrijving van het Zuiderzeemuseum. Maar hoe al die gebouwen in het buitenmuseum zijn beland is voor vele mensen een vraag. Conservator Laura Roscam Abbing onthult het intrigerende verhaal achter de totstandkoming van het Zuiderzeemuseum. Vanaf de allereerste concepten tot de zoektocht naar geschikte gebouwen en zelfs het minutieus demonteren en weer opbouwen van hele panden binnen het museum - een proces dat soms letterlijk steen voor steen werd uitgevoerd. Deze lezing vindt 1 oktober plaats van 13.30 tot 15.00 uur. 

Drooglegging Zuiderzee

Karel Loeff, directeur van Erfgoedvereniging Heemschut, neemt je mee op een boeiende reis door de geschiedenis van erfgoedbehoud rond de voormalige Zuiderzee. Sinds de allereerste plannen voor inpoldering heeft Erfgoedvereniging Heemschut zich ingespannen voor het behoud van oude historische waarden, van gebouwen en landschappen tot volkskunst in diverse vissersdorpen en -steden. Deze betrokkenheid heeft geleid tot talloze acties ter behoud en restauratie en heeft vaak geleid tot intense discussies over ‘de strijd om de schoonheid’, een strijd die tot op de dag van vandaag voortduurt en onverminderd relevant is. Deze lezing vindt 8 oktober plaats van 13.30 tot 15.00 uur.

Wereldzee in de polder

Socioloog, onderzoeker en schrijver Ronald Nijboer neemt je mee op zijn reis langs de IJsselmeerkust. In 1873 maakte de Fransman Henry Havard een iconische reis langs de dorpen en steden rondom de Zuiderzee. Honderdvijftig jaar later vaart Ronald Nijboer in zijn kielzog het IJsselmeer rond. Ronald Nijboer schreef een boek over zijn avontuur: Wereldzee in de polder. Je kunt het boek tijdens de lezing aanschaffen en persoonlijk laten signeren door Ronald. Deze lezing vindt 29 oktober plaats van 13.30 tot 15.00 uur.

Informatie

Aanmelden voor één van de lezingen kan door telefonisch contact op te nemen via 0228-351135 of mail naar sales@zuiderzeemuseum.nl. Kijk voor het volledige programma op de website: www.zuiderzeemuseum.nl.