Vernieuwde vitrinekasten bij Volkssterrenwacht Orion

Cultuur
Ontdek de nieuwe vitrinekasten bij Volkssterrenwacht Orion.
Ontdek de nieuwe vitrinekasten bij Volkssterrenwacht Orion. (Foto: archief)

BOVENKARSPEL - Bij Volkssterrenwacht Orion te Bovenkarspel zijn weer enkele vitrinekasten geheel vernieuwd. Zo is er een vitrinekast ingericht met een opengewerkt model van de raket, waarmee ze naar de maan en de planeet Mars willen. Ook is er een vitrinekast ingericht geweid aan de planeet Mars, zoals een schaalmodel van de robotwagen en de helikopter die nu op de planeet Mars vliegt.

Van verschillende aardse telescopen zijn schaalmodellen vervaardigd. Niet alle schaalmodellen van de aardse telescopen zijn aanwezig. Er staan nog diverse in opslag. Zoals de radiotelescoop uit Westerbork, de radiotelescoop van Robbert Wilson, de grote Huygens telescoop, de Hale telescoop enzovoorts. Ook zijn er nu enkele vitrinekasten ingericht met aardse telescopen, zoals de grootste spiegeltelescoop de ELT die nu gebouwd wordt, de VLT telescoop en de HESS telescoop. Ook hangt er een schaalmodel van James Webb telescoop e.d. 

ELT telescoop

De ELT spiegeltelescoop heeft een doorsnee van 39,2 meter. De koepel is plm. 90 meter hoog en met een doorsnee van plm. 75 meter. De ELT telescoop is opgebouwd uit 798 zeskantige spiegels die ieder apart bediend kunnen worden om een mooi scherp beeld te krijgen. Hij wordt nu gebouwd in Chili op een hoogte van 3.064 meter. De ELT wordt nu gebouwd en is hopelijk in 2025 klaar.

VLT telescoop

De VLT spiegeltelescoop heeft een spiegel met een doorsnee van 8,2 meter. Hij bestaat uit 1 stuk. Er staan totaal 4 telescopen naast elkaar. Ze kunnen ook aan elkaar gekoppeld worden om zo hele mooie beelden te krijgen. De VLT staat op een hoogte van 2.635 meter in Chili.

HESS telescoop

De HESS telescoop bevindt zich in Namibië. Ze staan in kleine groepjes met een spiegelomvang van 12 en 28 meter. Ze staan op een hoogte van plm. 1.800 meter. Hiermee observeren hoge energiebronnen zoals gammastralen van onder anderen supernova’s.

Informatie 

Kom zelf de nieuwe schaalmodellen en vernieuwde vitrinekasten aanschouwen. Volkssterrenwacht is elke tweede en vierde zondagmiddag van de maand open vanaf 14.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis. Het is ook mogelijk om een afspraak te maken om in groepsverband langs te komen, zodat je een privé rondleiding krijgt. Hier wordt wel een bijdrage voor gevraagd. Ga voor meer info naar: www.volkssterren wachtorion.nl of mail info@volkssterrenwachtorion.nl.