Topastronomen openen nieuwe exposite van Volkssterrenwacht Orion

Cultuur
De opening werd feestelijk gevierd.
De opening werd feestelijk gevierd. (Foto: aangeleverd)

BOVENKARSPEL - Het was een geslaagde avond bij Volkssterrenwacht Orion te Bovenkarspel; de drukte, die al vroeg op de avond begon, had alles te maken met de opening van de geheel vernieuwde expositie, die voor een groot gedeelte in het teken staat van de snelheden in de ruimte en aardse telescopen.

De vernieuwde expositie is weer voorzien van vele nieuwe en unieke schaalmodellen en informatiepanelen met de laatst bekende informatie. Hiernaast zijn er aardse telescopen te zien, zoals bijvoorbeeld een schaalmodel van de Einstein telescoop. Ook was er een schaalmodel aanwezig van de grootste spiegeltelescoop die ze nu aan het bouwen zijn in Chili. Deze ELT-telescoop krijgt een spiegeloppervlak van 39,2 meter en bestaat uit totaal 798 zeshoekige spiegels met een doorsnee van plm. 1.4 meter.

Feestelijke opening

De opening werd verzorgd door prof. Ewine van Dishoeck (Nederlandse hoogleraar in de astronomie en wereldberoemd geworden met haar pionierswerk) en Prof. Tim de Zeeuw (internationaal bekend geworden door zijn onderzoekswerk en cum laude geslaagd voor de graad van doctor in de astronomie).

Lezing

Na de officiële opening volgde de boeiende lezing van Ewine van Dishoeck “Waar komt het water op aarde vandaan?“, die opgevolgd werd door de lezing van Tim de Zeeuw ”Bouw van de meest geavanceerde telescopen ter wereld bij ESO”. Voor de goede en oplettende luisteraars van beide lezingen volgde er als verrassing achteraf een quiz, waarbij drie gelukkige winnaars zich de eigenaar van een nieuwe telescoop mochten noemen.

Project SSVI 

Ook aanwezig op deze feestelijke avond was Jean Pierre Grootaerd, medewerker van de afdeling kijkerbouw van de Universiteit van Gent en promotor van het project SSVI om van de gelegenheid gebruik te maken zijn project SSVI te promoten; de telescopen, die werden uitgereikt op deze avond zijn beschikbaar gesteld door SSVI. Dit project heeft inmiddels in 170 landen wereldwijd telescopen en lespakketten geschonken (zie ook www.ssvi.be); Orion werkt hier al jaren aan mee en schenkt ook namens SSVI regelmatig telescopen aan diverse scholen in Noord-Holland.

Informatie

Net zoals alle objecten in het heelal blijft ook Volkssterrenwacht Orion altijd in beweging en verrassen met nieuwe elementen en objecten. Kom gerust eens langs om een kijkje te nemen tijdens de publieksopenstellingen (of op afspraak) bij Orion. Ga voor meer informatie over Volkssterrenwacht Orion naar de website: www.volkssterren wachtorion.nl.