Nieuwe Waterwijs tentoonstelling in Zuiderzeemuseum

Cultuur
Campagnebeeld tentoonstelling Waterwijs, vanaf 17 februari te bezichtigen.
Campagnebeeld tentoonstelling Waterwijs, vanaf 17 februari te bezichtigen. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - De nieuwe tentoonstelling Waterwijs in het Zuiderzeemuseum gaat in op hoe mensen, die vroeger rond de Zuiderzee leefden, met water omgingen. Waar haalden zij vroeger water vandaan voor henzelf, het huishouden en hun dieren? Ontdek alles over watergebruik vroeger, nu én in de toekomst. Bezoek de tentoonstelling Waterwijs van 17 februari tot en met 1 september 2024 in het binnenmuseum en leer van alles over water.

Tegenwoordig stroomt er altijd schoon drinkwater uit de kraan, maar dat was vroeger wel anders. Vóór de aanleg van waterleidingen was iedereen afhankelijk van waterbronnen zoals regen of rivieren. Het halen en filteren van dit water was veel werk en dus ging men er zuinig mee om. Inmiddels waarschuwen drinkwaterbedrijven ons voor waterschaarste vanwege een groeiende watervraag, vervuiling en klimaatverandering. Welke stappen kunnen wij zelf zetten om schoon water te waarborgen voor de toekomst? En wat kunnen wij van de voormalige Zuiderzeebewoners leren hierover? Ontdek het in Waterwijs.

Interactief

In de interactieve tentoonstelling valt veel te ontdekken. Bereken bijvoorbeeld op de Waterweegschaal jouw gemiddelde waterverbruik per dag. Hoe scoor jij ten opzichte van andere bezoekers? Vergelijk historische waterobjecten zoals de pispot en wasteil met moderne waterbesparende oplossingen, zoals een recycledouche en waterbesparend toilet. Ontdek meer over het waterverbruik van toen én nu in thema’s waaronder: ‘koken en afwassen’, ‘de voorjaarsschoonmaak’, en ‘douchen of badderen. Wat zou jij opgeven voor duurzaamheid? Ontdek via de waterdilemma’s welk watertype jij bent. 

Duurzaam

Waterwijs is ingericht met duurzame en hergebruikte materialen. De plastic panelen zijn gemaakt van 100% gerecycled plastic uit bijvoorbeeld koelkasten en wegwerpbestek. Ten slotte krijgt veel materiaal na afloop van de tentoonstelling een tweede leven. Zo wordt het betongaas later op andere locaties ingezet en worden de buizen hergebruikt in de woningbouw. Na afloop worden 340 meter aan regengoot en 7.000 waterflesjes allemaal gerecycled.

Partner

Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord-Holland (PWN) is een partner van de tentoonstelling. PWN levert drinkwater aan ruim 800.000 huishoudens, bedrijven en instellingen in de provincie Noord-Holland. Bewonder in de tentoonstelling ook dé grootste waterleiding van PWN met een diameter van wel 1,5 meter!

Extra activiteiten

Wil je je nog verder onderdompelen in het thema water? Speciaal voor deze tentoonstelling organiseert het museum vanaf 17 februari extra activiteiten, die aansluiten op de tentoonstelling. Met lezingen over onder andere duurzaam stadswater, persoonlijk watergebruik van de Zuiderzeebewoners en de smaak van water verrijk je je kennis. Geniet van koffie/thee en gebak én neem na afloop deel aan de interactieve rondleiding. Bezoek op 18 en 25 februari de energieke familievoorstelling Woelig water, waarin Tijl Damen kinderen meeneemt in de wereld van water met liedjes, sketches en muzikale acts.