Kort nieuws

Nieuws

Borderline
ENKHUIZEN - GGZ Noord-Holland-Noord verzorgt woensdag 7 oktober in samenwerking met de gemeente Enkhuizen een informatiebijeenkomst over de borderlinepersoonlijkheidsstoornis voor familieleden, mantelzorgers en geïnteresseerden. Borderline is een ernstige stoornis, die niet alleen een grote invloed op het leven van de persoon in kwestie heeft, maar ook op dat van zijn of haar omgeving. Veel mensen met een borderlinestoornis komen eerder of later in aanraking met de geestelijke gezondheidszorg. Dan ontstaat vaak een behoefte om antwoorden te krijgen op veel vragen. Daarom wordt deze informatiebijeenkomst georganiseerd. De sprekers van deze avond zijn M. Kwakman (GZ-psycholoog/psychotherapeut, werkzaam bij GGZ locatie Hoorn) en een ervaringsdeskundige van RCO De Hoofdzaak. Aanvang 19.30 uur. Locatie: wijkcentrum de Bonte Veer, Wielewaal 1 in Enkhuizen. Aanmelden: 088-6565010 (kies Hoorn).
Klankschaalconcert
ENKHUIZEN - Kom zondag 11 oktober in cultureel centrum de Drommedaris helemaal tot rust. Twee klankschaalsessies (om 09.30 en 11.00 uur) zorgen er voor dat je zen de deuren van de Drom uitloopt. De verschillende klanken geven een mystieke ervaring. Kom het zelf ervaren. Tickets zijn te bestellen via www.drom.nl.
'Goede Tijden, Slechte Tijden'

BOVENKARSPEL - Bij Volkssterrenwacht Orion wordt woensdag 7 oktober de lezing '400 jaar Sterrenkunde in Nederland, Goede Tijden, Slechte Tijden' gegeven door Jos Lankreijer. Tijdens de lezing wordt de geschiedenis van de sterrenkunde in Nederland behandeld; een geschiedenis met ‘goede tijden’ en ‘slechte tijden’. Aanvang van deze lezing: 20.00 uur. Belangstellenden worden verzocht zich van tevoren aan te melden via pr@volkssterrenwachtorion.nl of 06-48850445. Toegangsprijs: voor leden € 2,- en niet-leden € 4,-.
Creatief schrijven

ENKHUIZEN - Schrijfcafé Enkhuizen vindt vrijdag 16 oktober weer plaats, van 10.00 tot 12.00 uur in grand-café Van Bleiswijk in Enkhuizen. Met korte, inspirerende schrijfopdrachten worden de aanwezigen uitgenodigd om de gedachten de vrije loop te laten op papier en te spelen met woorden. Het gaat hierbij niet om een mooi product, maar om wat er zoal naar bovenkomt aan associaties en herinneringen. Het schrijfcafé is ook geschikt voor mensen die weinig ervaring hebben met schrijven en het graag eens willen proberen. De schrijfcafés op de derde vrijdag van de maand zijn afzonderlijk van elkaar te volgen. Kosten per ochtend: € 11,- (inclusief twee kopjes koffie/thee). Reserveren hoeft niet. Neem zelf pen en papier mee. Inlichtingen: c.vandenhombergh@quicknet.nl.
Vrijwilligersviering

BOVENKARSPEL - In de St. Martinuskerk in Bovenkarpel vindt zondag 11 oktober om 10.00 uur weer de vrijwilligersviering plaats. Het altaar wordt geheel bezet met vier koren: het kinderkoor, het jongerenkoor, het tussenkoor en het gemengd koor. Het thema is 'vele handen maken de kerk!' en wordt deze keer verzorgd door de leden van de Gezinsliturgiegroep. Zij hebben hun persoonlijke noot aan de viering gegeven. Nieuwsgierig geworden? Belangstellenden zijn van harte welkom. Na de viering wordt koffie en thee aangeboden.
Reünie RSG

ENKHUIZEN - Het veertigjarig bestaan van de RSG Enkhuizen is door leerlingen uitgebreid gevierd met drie dagen geen les, maar (sport)workshops, cabaret, (personeels)toneel en de talentenwedstrijd RSG Got Talent. Voor oud-leerlingen en (oud-)personeelsleden vindt zaterdag 10 oktober een feestelijke reünie plaats. De jaargroepen van de afgelopen veertig jaar kunnen elkaar ontmoeten in de verschillende lokalen. In de centrale aula draait een dj muziek uit de jaren tachtig en negentig. Dit wordt afgewisseld met miniconcerten van de West-Friese held Menno Bruin. In de rest van het gebouw is het mogelijk om rustig (en onder het genot van een drankje) met elkaar bij te praten. Ook is een lokaal ingericht waar overleden leerlingen en docenten herdacht kunnen worden. De kosten voor de avond bedragen tien euro per persoon. Inmiddels zijn er meer dan zevenhonderd aanmeldingen. Er is ruimte voor maximaal tweeduizend reünisten. Aanmelden kan via de link op www.rsg-enkhuizen.nl of rechtstreeks via www.t6h.nl/reunie. Vragen? Mail naar reunie@rsg-enkhuizen.nl.
Senioren Overleg

ENKHUIZEN - Het Senioren Overleg Enkhuizen houdt woensdag 14 oktober een bijeenkomst in De Nieuwe Doelen, Spoorstraat 2. De onderwerpen deze middag zijn: levenstestament (notarissen Anna Bakker en Hans van der Horst), palliatieve zorg (wijkverpleegkundige Jolanda Roelofsen) en euthanasie (huisarts Henk Korfker). Aanvang 14.30 uur, vrij entree. Reserveren is niet nodig.
Uptight
GROOTEBROEK - Soul- en gospelkoor Uptight uit Hoorn treedt zaterdag 17 oktober vanaf 19.00 uur op tijdens de viering van de Parochie St. Johannes de Doper aan de Zesstedenweg in Grootebroek. Het koor staat onder leiding van Martijn Bos.
Waardering voor mantelzorgers

REGIO - Mensen die voor een familielid, vriend of kennis zorgen, hebben recht op een blijk van waardering van de gemeente. Dit is een beloning voor het goede en waardevolle werk van mantelzorgers. Sinds dit jaar kunnen gemeenten zelf bepalen hoe zij de waardering voor mantelzorgers vormgeven. De gemeenten Stede Broec en Drechterland gaan, net als Enkhuizen, jaarlijks een middag organiseren voor alle mantelzorgers uit de gemeenten. Daarnaast krijgen de mantelzorgers deze dag een VVV-bon t.w.v. 25 euro uitgereikt. Mantelzorgers die in aanmerking willen komen, kunnen contact opnemen met de gemeente. Het digitale formulier is te vinden op de website van de gemeente. Na aanmelding worden deze mantelzorgers tijdig geïnformeerd over de mantelzorgdag. Wie intensieve mantelzorg verleent, dat wil zeggen minimaal acht uur per week en voor een periode van minimaal drie maanden, kan in aanmerking komen voor hulp in de huishouding. Dit kan voor maximaal 36 uur per kalenderjaar, wat neerkomt op drie uur per maand. Kijk voor meer informatie op de gemeentelijke website.
Simokos recreanten-mixtoernooi

GROOTEBROEK - Simokos houdt zaterdag 7 november van 12.30 tot 17.30 uur haar 41e recreanten-mixtoernooi. Mix betekent deze dag minimaal twee dames in het veld en voor de toppoule geldt maximaal twee teamleden uit de derde klasse. Er kan op drie verschillende niveaus worden ingeschreven. Er is ook een beginnerspoule. Zoals elk jaar wordt het mixtoernooi gehouden in sportcomplex De Kloet in Grootebroek. Het inschrijfgeld bedraagt € 35,- per team, inclusief borrelhapjes en een bittergarnituur. Opgave kan tot en met 18 oktober bij Ariëtte Mens via 0228-516367 of www.simokos.nl.
Smartlappenfestival

BOVENKARSPEL - Het Broekerhaven Smartlappenkoor uit Bovenkarspel nodigt iedereen uit voor haar jaarlijkse festival op zondag 8 november van 13.00 tot 17.30 uur in het Vereenigingsgebouw in Bovenkarspel. De volgende koren zijn uitgenodigd voor dit evenement: 'Swaegh zingt' uit Zwaag, 'De Smartsingers' uit Oudkarspel en 'Om te huilen' uit Hoorn. In de pauze is er een tombola met mooie prijzen.