Kort nieuws

Nieuws

Waardering voor mantelzorgers

REGIO - Mensen die voor een familielid, vriend of kennis zorgen, hebben recht op een blijk van waardering van de gemeente. Dit is een beloning voor het goede en waardevolle werk van mantelzorgers. Sinds dit jaar kunnen gemeenten zelf bepalen hoe zij de waardering voor mantelzorgers vormgeven. De gemeenten Stede Broec en Drechterland gaan, net als Enkhuizen, jaarlijks een middag organiseren voor alle mantelzorgers uit de gemeenten. Daarnaast krijgen de mantelzorgers deze dag een VVV-bon t.w.v. 25 euro uitgereikt. Mantelzorgers die in aanmerking willen komen, kunnen contact opnemen met de gemeente. Het digitale formulier is te vinden op de website van de gemeente. Na aanmelding worden deze mantelzorgers tijdig geïnformeerd over de mantelzorgdag. Wie intensieve mantelzorg verleent, dat wil zeggen minimaal acht uur per week en voor een periode van minimaal drie maanden, kan in aanmerking komen voor hulp in de huishouding. Dit kan voor maximaal 36 uur per kalenderjaar, wat neerkomt op drie uur per maand. Kijk voor meer informatie op de gemeentelijke website.
'Preek van de leek'
ENKHUIZEN - Prof. dr. Henk van Os houdt zondagmorgen 25 oktober een 'preek van de leek' in de morgendienst van de Zuiderkerk in Enkhuizen. Aanleiding is de tentoonstelling van werken van Hendrik Werkman in de Zuiderkerk. Werkman was een drukker die leefde en werkte in Groningen, lid was van de bekende kunstenaarsvereniging ‘De Ploeg’ en die vooral naam verwierf met zijn 'druksels'; afbeeldingen volgens een geheel eigen drukprocédé, ontwikkeld door Werkman zelf. Hendrik Willem van Os is een bekende kunsthistoricus, hoogleraar en publicist. Hij was onder meer directeur van het Amsterdamse Rijksmuseum en presentator van de tv-programma's 'Beeldenstorm' en 'Museumschatten'. In de Zuiderkerk legt Van Os een passage uit één van de bijbelverhalen uit en probeert hij duidelijk te maken hoe we in onze tijd uit zo'n verhaal inspiratie kunnen halen. Aanvang 10.00 uur. Meer informatie: www.pgenkhuizen.nl.
Onrustige jeugd

HOOGKARSPEL - Stichting Het Streekpunt verzorgt ter gelegenheid van de Maand van de Geschiedenis een lezing door Wim de Boone (ex-docent geschiedenis Da Vinci College). Het onderwerp is 'Onrustige jeugd in de jaren 50'. Met behulp van een powerpoint-presentatie en videobeelden komt deze periode weer tot leven in Het Streekpunt in de bibliotheek van Hoogkarspel op dinsdag 27 oktober van 20.00 tot 22.00 uur. Entree is twee euro, inclusief een koffie/thee.
Expositie Op Het Suud

ENKHUIZEN - Frans Buissink exposeert vanaf 25 oktober in Studio Op Het Suud aan de Zuiderhavendijk 91. De schilder legt zich de laatste jaren toe op landschappen. Hij exposeerde eerder in de Hollandsche Maagd en met de Nederlandse Vereniging van Zeeschilders onder meer in Pulchri Studio, het Noordelijk Scheepvaartmuseum en in New York. De expositie wordt 25 oktober om 13.00 uur geopend en loopt door tot en met 27 november. Meer informatie: info@ophetsuud.nl of 06-53696328 (Jobje Messchaert). Kijk ook op www.ophetsuud.nl.

Multiculturele kookworkshop

ENKHUIZEN - Het 4 en 5 mei anti-discriminatie comité Enkhuizen verzorgt zaterdag 31 oktober de jaarlijkse multiculturele kookworkshop 'Op WereldRIJST!'. Deelnemers maken een gastronomische reis door rijst-etende landen. Vanaf 15.30 worden onder leiding van drie enthousiaste koks diverse rijstgerechten gekookt waaronder Japanse 'bento' met kipfilet en groenten en Afghaanse 'palaw' met lamsvlees. Rond 18.30 zijn de mensen die niet koken maar wel mee willen eten, welkom om onder het genot van muziek en een drankje, mee te genieten van deze sfeervolle maaltijd. "Samen eten verbindt en door samen te koken en te eten leren we veel over elkaars cultuur en tradities. Het is ook goede manier om nieuwe mensen te ontmoeten en een gezellige avond te hebben", aldus Elena Abasi van het comité. De kosten zijn tien euro per persoon. Wie alleen wil komen eten, betaalt vijftien euro. Kinderen mogen gratis mee. Zin om mee te doen? Inschrijven kan via e-mail: 4en5meiadcomite@gmail.com. De workshop vindt plaats in de Baanbreker, Harpstraat 3 in Enkhuizen.
Cupcakeconcert

WIJDENES - Fanfarekorps Ons Genoegen geeft zondag 1 november haar jaarlijkse donateurconcert, dat dit jaar omgedoopt is tot cupcakeconcert. Het vindt plaats in de gymzaal van de Wiekslag aan de Molenweg 25 in Wijdenes. Aanvang 11.00 uur. Ons Genoegen - dat onder leiding staat van Niels Marchal - bestaat 115 jaar. Elke bezoeker wordt daarom verwend met een cupcake (gebakken en versierd door de jeugdleden). Het Drechterlands Jeugdconcert verzorgt ook een optreden, onder leiding van Bart Koning. Donateurs hebben vrij entree, niet-donateurs betalen vijf euro. Meer weten? Kijk op www.fanfarewijdenes.nl.
Floraklanken

BOVENKARSPEL - Gemengd Zangkoor Floraklanken uit Bovenkarspel en Accordeonvereniging Con Zelo uit Hoogwoud geven zondag 1 november samen een najaarsconcert. Medewerking wordt verleend door Willem Woestenburg op de vleugel en de sopraan Mirjam Betjes. Op het programma staat muziek van onder andere Schubert en Adiós Nonino. De leiding is in handen van Arnold Bakker en Christa Groeneveld. Het concert vindt plaats in de St. Martinuskerk in Bovenkarspel, aanvang 15.00 uur. Toegangskaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Bruna Streekhof en telefonisch op 0228-562117.
Vogelshow
LUTJEBROEK - In de grote achterzaal van café de Paus aan de P.J. Jongstraat 96 in Lutjebroek vindt van vrijdag 6 tot en met zondag 8 november een vogelshow plaats. Meer dan vierhonderd vogels - waaronder de wereldkampioen zebravink 2014 - zijn door de leden van de Streker Vogel Vrienden bijeen gebracht. Er zijn onder meer verschillende soorten tropische vogels, parkieten en kanaries. Openingstijden: 6 en 7 november van 10.00 tot 21.00 uur, 8 november van 10.00 tot 16.30 uur.
Zingen op Verzoek

BOVENKARSPEL - Oude liederen uit Joh. de Heer, glorieklokken en de Leger des Heils zangbundel komen weer tot leven op de zangavonden die de Vrije Baptisten Gemeente en het Leger des Heils samen organiseren. De eerstvolgende 'Zingen op Verzoek' vindt zondag 15 november plaats in het gebouw van het Leger des Heils aan de Murillolaan 22 in Bovenkarspel. De entree is vrij. De begeleiding wordt verzorgd door Bert de Jong (accordeon), Dick Tillema (piano) en André Bosman (gitaar). De avond begint om 19.00 uur en eindigt om 21.00 uur. Meer informatie of het doorgeven van een verzoeklied: Dick Tillema, 0228-591440 of denctillema@gmail.com.