Scholen slaan handen ineen voor Challenge Day Oeganda

Nieuws

ENKHUIZEN / GROOTEBROEK - Leerlingen van het Clusius College in Grootebroek, het Martinuscollege in Grootebroek, de RSG in Enkhuizen en de Praktijkschool West-Friesland in Grootebroek werken samen om geld in te zamelen voor een Challenge Day in Oeganda. De leerlingen uit West-Friesland mogen zelf een Challenge Day ervaren en gunnen hun leeftijdsgenoten in Oeganda ook zo’n bijzondere dag.

De betrokken middelbare scholen organiseren dit schooljaar in totaal tien Challenge Days voor hun eigen leerlingen. Challenge Day is in Nederland bekend van het televisieprogramma ‘Over de Streep’ en is gericht op het opbouwen van verbondenheid, respect en zelfvertrouwen. Door middel van een intensief dagprogramma leren leerlingen elkaar en zichzelf beter kennen. Het programma zorgt wereldwijd voor een cultuuromslag op scholen en draagt bij aan de ontwikkeling van jongeren. De middelbare scholen ontvangen voor de Challenge Days op hun eigen scholen een donatie van Rabobank Westfriesland-Oost. Ellen Basjes, medewerker communicatie van Rabobank Westfriesland-Oost vertelt: "Een directeur van een middelbare school in Oeganda benaderde Stichting Challenge Day Nederland met de vraag of zij in Oeganda een Challenge Day willen organiseren. Op zijn school zitten veel voormalig kindsoldaten uit voorheen rivaliserende stammen. Met Challenge Day wil hij hen handvatten bieden om samen te werken aan de toekomst van het land. Door het enthousiasme van de leerlingen in West-Friesland hebben Rabobank Westfriesland-Oost en de middelbare scholen besloten zich samen in te zetten voor het project en gaan zij het mogelijk maken een Challenge Day in Oeganda te organiseren."
De middelbare scholen hebben ieder een manier gevonden om geld in te zamelen voor het project. Leerlingen van de RSG doen mee met het project Economie in Bedrijf. De leerlingen worden uitgedaagd om een minionderneming op te richten. Ieder ‘bedrijfje’ ontvangt een startkapitaal van twintig euro. De lening moet worden terugbetaald en de winst wordt gedoneerd aan het project. De Prakijkschool West-Friesland organiseert verschillende activiteiten. Zo werd in oktober een grote zwem-, ren-, wandel- en tafeltennisactiviteit georganiseerd. Het Martinuscollege organiseert rondom de kerstdagen activiteiten voor het project en het Clusius College gaat ook diverse acties organiseren om geld in te zamelen. De exacte invulling van deze acties is nog niet bekend.