Meivakantie vol kinderpret in Zuiderzeemuseum

Nieuws

ENKHUIZEN - In de meivakantie biedt het Zuiderzeemuseum allerlei pretactiviteiten voor het hele gezin. Bekijk de verschillende ambachtsdemonstraties en ga aan de slag met de leukste spelletjes en activiteiten. Werp een tros als een echte matroos, sla een (spring)touw en ontmoet de bewoners van het buitenmuseum. Ook mogen kinderen zich verkleden als bewoners van Volendam en Marken rond 1900. Vaar mee met de vissersboot op het IJsselmeer, maak een zeepje en ontdek hoe het vroeger ging in het huishouden van 1920.
De museumveerboot brengt bezoekers over het IJsselmeer naar het buitenmuseum waar ze een wandeling door de geschiedenis maken. Loop over de klinkerstraatjes langs meer dan honderddertig authentieke huizen, winkels en werkplaatsen zoals een kerk, een visrokerij, winkels en woonhuizen uit dorpen rond de voormalige Zuiderzee. Help ambachtslieden in de Marker haven bij het breien van de netten, draai een touw in elkaar bij de touwslagerij, help de dienstmeid een handje of ga in gesprek met de Urker ‘bewoners’. Aan de stadsgracht is de verkleedkist te vinden waar kinderen kleurrijke klederdracht mogen aantrekken. Eet een hapje mee bij het Huishouden 1920 of proef een vers gerookt visje bij de rokerij.

Ruik de tijd

Dit jaar staat het buitenmuseum met het thema 'Ruik de tijd' in het teken van geuren van vroeger en nu. Veel geuren herinneren ons aan het verleden, sommige geuren brengen mensen zelfs onmiddellijk terug in de tijd. Op twintig plaatsen in het buitenmuseum ruiken bezoekers zulke geuren van vroeger: de zilte lucht van de Zuiderzee, een brandend petroleumstel, de koeien in de boerderij en vers gepelde garnalen. Daarnaast ontwikkelde Atelier Ted Noten een spannend Geurstation met geuren van vroeger, nu en de toekomst. Meer informatie: www.zuiderzeemuseum.nl.