Twee mijlpalen voor KNRM-reddingstation Enkhuizen

Nieuws

ENKHUIZEN - KNRM-reddingstation Enkhuizen is vrijdagmiddag 7 november voor de honderdste keer in 2014 uitgevaren voor het verlenen van hulp. Ditmaal voor een zeiljacht in problemen op het Markermeer.
Het pas aangeschafte zeiljacht was deze middag onderweg van Spaarndam naar Andijk. Omdat de twee opvarenden nog weinig zeilervaring met het zeiljacht hadden, was besloten de overtocht op de motor te doen. Echter vijf mijl voor Enkhuizen op het Markermeer hield de motor het voor gezien. De schipper van het zeiljacht besloot de hulp van een reddingboot in te roepen. Binnen tien minuten vaarde de reddingboot Maria Paula (tijdelijke vervanger van reddingboot Corrie Dijkstra-van Elk) en de reddingboot Valentijn (tijdelijke vervanger van reddingboot Watersport) dan ook uit. Toen de beide reddingboten bij het onfortuinlijke zeiljacht aankwamen, was deze al een aardig eind richting Enkhuizen verdaagd. Snel werd een opstapper overgezet om de situatie aan boord te beoordelen. Met de opvarende bleek alles verder onder controle en na overleg werd besloten het zeiljacht mee op sleep te nemen richting Enkhuizen. Iets na half drie werd het zeiljacht netjes afgemeerd bij de Jachtservice in de Compagnieshaven van Enkhuizen met aan boord een redder aan de wal rijker.
Een dag later, zaterdag 8 november, vierden de vrijwilligers van alle 45 reddingstations in Nederland de 190e verjaardag van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Zij deden dit samen met de donateurs die al meer dan vijftig jaar het reddingwerk steunen. De donateurs die 'Redder aan de wal' werden in 1964, zijn 8 november uitgenodigd om persoonlijk kennis te komen maken met bemanningsleden en reddingboten van de KNRM. In Enkhuizen werden dit jaar drie redders aan de wal uitgenodigd voor deze bijzondere middag. Na ontvangst met koffie en gebak volgde een toespraak door de voorzitter van station Enkhuizen, burgemeester Baas, waarbij allen hartelijk werden bedankt voor hun jarenlange steun. Aansluitend ontvingen de heren L.E. Tielbout uit Hoorn (zestig jaar donateur), S.Groot uit Enkhuizen (zestig jaar donateur) en S. Zwier uit Bovenkarspel (vijftig jaar donateur) de zilveren KNRM-speld. De groep werd rondgeleid door het KNRM gebouw en ten slotte maakten de gasten een vaartochtje over het IJsselmeer.