De vrijwilligers van Orion zijn blij dat de telescopen weer gebruikt kunnen worden. (Foto: aangeleverd)
De vrijwilligers van Orion zijn blij dat de telescopen weer gebruikt kunnen worden. (Foto: aangeleverd) rodi.nl

Telescopen in Volkssterrenwacht Orion werken weer

Nieuws

BOVENKARSPEL - Volkssterrenwacht Orion heeft het besturingssysteem en een gedeelte van de montering van de telescopen vervangen. De besturing ging een half jaar geleden kapot en het was geen optie om deze te repareren. Besloten werd om een nieuw besturingssysteem aan te schaffen, inclusief een gedeelte van de montering. Al met al een investering van zo’n 25.000 euro’s. Zaterdag 3 februari zijn de telescopen door burgemeester Wortelboer van de gemeente Stede Broec weer officieel in werking gesteld.

Het bedrag werd bij elkaar gebracht door financiële bijdragen van de Rabobank, door middel van fondsenwerving, een forse bijdrage door Orion zelf, leden van Orion en particulieren. Ook vond 3 februari de presentatie van het boek ‘Sterre het ruimteheksje’ van Marian Pontier plaats. Zij is vrijwilligster bij Orion. Het werken met kinderen op een sterrenwacht en haar fascinatie voor kleur en vrolijkheid, heeft Marian geïnspireerd om dit stripverhaal te maken. Met dit boek hoopt zij kinderen te interesseren voor de schoonheid van de aarde en het heelal en ze te stimuleren een bezoek aan een sterrenwacht te brengen. Sterre is een ruimteheksje, dat samen met kinderen een sterrenwacht runt. Als de heimwee naar haar familie in Sterrenland haar te veel wordt, vertrekt zij op haar raket voor een lange reis langs planeten en kometen. Onderweg beleeft zij veel avonturen en komt ze vreemde dingen tegen, terwijl ze met haar ruimtefoon contact houdt met de kinderen op de sterrenwacht. Bij de volkssterrenwacht aan de Veilingweg 21b in Bovenkarspel ligt een inkijkexemplaar, dat tijdens de publieksopenstellingen bij Orion ingekeken kan worden. Het boek bestellen kan via www.volkssterrenwachtorion.nl.
De eerstvolgende gelegenheid voor publiek om door de telescopen in de koepelruimtes te kijken naar de maan, sterren en planeten, is de kijkavond op zaterdag 24 februari en de zondagmiddagopenstelling op de tweede en vierde zondag van de maand (dan wordt naar de zon met de zonnevlammen gekeken; uiteraard is de telelscoop dan voorzien van een speciaal zonnefilter). Meer informatie staat op bovengenoemde website.

De vrijwilligers van Orion zijn blij dat de telescopen weer gebruikt kunnen worden. (Foto: aangeleverd)
Afbeelding
Vrijwilligers informatieochtend Zuiderzeemuseum Algemeen 31 jan, 12:15
Afbeelding
Wijdenes start eigen Repaircafé Algemeen 31 jan, 08:45
Afbeelding
Wethouders overhandigen geldkrant boordevol tips om te besparen Algemeen 30 jan, 08:26
Afbeelding
Ontmoetingsdag 'Samen in Enkhuizen' Algemeen 29 jan, 12:00
Afbeelding
Keurmerk voor streekomroep WEEFF Algemeen 27 jan, 11:27
Afbeelding
Werken in thuiszorg: 'Ik begeleid mensen naar een mooi einde' Zorg 26 jan, 11:07
Afbeelding
Grote vraag naar verkeersmaatje duidt op veel onveilige verkeerssituaties in Noord-Holland Algemeen 26 jan, 10:06
Afbeelding
SED-gemeenten komen met de 'geldkrant': tips om te besparen Algemeen 26 jan, 08:45
Afbeelding
Grote Westfriesland Debat in Martinuscollege Grootebroek Algemeen 25 jan, 14:54
Afbeelding
Celliste Lucia Swarts in de Drom Algemeen 25 jan, 14:51
Afbeelding
Kookclub voor mensen met dementie Algemeen 25 jan, 08:30
Afbeelding
Bibliotheek Stede Broec opent jongerenvloer Algemeen 24 jan, 12:05
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: de meestgestelde vragen (en antwoorden) Politiek 24 jan, 09:05
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Enkhuizen

Op Rodi Enkhuizen volg je het laatste nieuws uit Enkhuizen. Rodi Enkhuizen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Enkhuizen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Enkhuizen in je mailbox.