Sterrenkijkdagen bij Volkssterrenwacht Orion

Nieuws
Maak kennis met de wereld van sterren, planeten en de sterrenkunde bij Orion in Bovenkarspel. (Foto: aangeleverd)
Maak kennis met de wereld van sterren, planeten en de sterrenkunde bij Orion in Bovenkarspel. (Foto: aangeleverd) rodi.nl

BOVENKARSPEL - In het kader van de landelijke sterrenkijkdagen is Volkssterrenwacht Orion aan de Veilingweg 21b in Bovenkarspel zaterdag 24 en zondag 25 februari geopend voor publiek.
Publiek kan op informele wijze kennismaken met de wereld van sterren en planeten en met sterrenkunde. Orion is 24 februari open van 19.00 tot 22.00 uur en 25 februari van 13.00 tot 17.00 uur. De telescopen in de koepelruimte hebben een aantal maanden stilgestaan, maar gelukkig draaien ze weer! Bezoekers kunnen door de giga grote telescopen in de koepelruimte naar het heelal gluren; bij helder weer op de kijkavond is de maan met zijn kraters te zien. Bezoekers kunnen bovendien met hun eigen camera of telefoon via de telescoop een foto van de maan maken. Op het dakterras van Orion staan ook telescopen opgesteld, waar publiek bij helder weer doorheen kan kijken naar de maan, sterrenhopen zoals de Plejaden en sterrennevels (waaronder de Orionnevel). Er wordt uitleg gegeven over sterrenbeelden. Beide dagen worden in het planetarium presentaties gegeven - over bijvoorbeeld het heelal en de ruimtevaart - met een speciale planetariumbeamer. In de expositieruimte is van alles te zien en te beleven over sterrenkunde, ruimtevaart en geologie (waaronder een mooie collectie meteorieten, mineralen, fossielen en dino-onderdelen). Ook zijn er voor de kinderen leuke doe-dingen, zoals natuurkundige proefjes. Er wordt uitleg gegeven over de breking van het licht, statische elektriciteit en magnetisme. Bezoekers kunnen kijken door microscopen en een interactief reisje maken door het heelal via het grote touchscreen. Zondagmiddag kan iedereen bij helder weer de zon en zonnevlammen bekijken; de telescoop is dan voorzien van een speciaal zonnefilter.
De toegang voor de sterrenwacht is gratis. Meer informatie: www.volkssterrenwachtorion.nl.