Landelijke sterrenkijkdagen bij Volkssterrenwacht Orion

Nieuws
Er is van alles te zien en ondernemen tijdens de landelijke sterrenkijkdagen bij Orion. (Foto: aangeleverd)
Er is van alles te zien en ondernemen tijdens de landelijke sterrenkijkdagen bij Orion. (Foto: aangeleverd) rodi.nl

BOVENKARSPEL - Volkssterrenwacht Orion zet in het weekend van zaterdag 24 februari en zondag 25 februari de deuren voor publiek - zowel jeugd als volwassenen - wagenwijd open. Iedereen is van harte welkom tijdens deze 42e landelijke sterrenkijkdagen. Orion is open op zaterdag 24 februari van 19.00 tot 22.00 uur en zondag 25 februari van 13.00 tot 17.00 uur.

Bezoekers kunnen zo op informele wijze kennis maken met de wereld van sterren en planeten en met de leuke hobby sterrenkunde. De telescopen in de koepelruimte hebben een aantal maanden stilgestaan, maar gelukkig draaien ze weer. Het publiek kan door deze giga-grote telescopen in de koepelruimte naar het heelal gluren en bij helder weer op de kijkavond is de maan met zijn kraters te zien. Er kan ook met eigen camera of mobiele telefoon via de telescoop door bezoekers een foto van de maan gemaakt worden: hoe leuk is dat? Op het dakterras van Orion staat een aantal telescopen opgesteld, waar publiek bij helder weer doorheen kan kijken naar de maan, sterrenhopen zoals de Plejaden, sterrennevels (waaronder de Orionnevel) en er wordt uitleg gegeven over sterrenbeelden.

Presentaties

Op beide dagen worden in het planetarium met een speciale planetariumbeamer een aantal prachtige presentaties gegeven over het heelal en de ruimtevaart. Ook wordt een overzicht gegeven van sterrenbeelden. En er kan ingezoomd worden op de maan, planeten en de actuele sterrenhemel. In de expositieruimte is van alles te zien en te beleven over sterrenkunde, ruimtevaart en geologie (waaronder een mooie collectie meteorieten, mineralen, fossielen en dino-onderdelen).
Voor de jeugd zijn er leuke doe-dingen zoals natuurkundige proefjes onder begeleiding van medewerkers van Orion en er wordt uitleg gegeven over de breking van het licht, statische elektriciteit en magnetisme; er kan gekeken worden door microscopen en een interactief reisje door het heelal maken via het grote touchscreen behoort ook tot de mogelijkheden.
Op de zondagmiddag kan bij helder weer naar de zon en de zonnevlammen gekeken worden. De telescoop is dan voorzien van een speciaal zonnefilter. Vrijwilligers van Orion zijn aanwezig om uitleg en informatie te geven. De toegang voor de sterrenwacht is gratis; er hoeft ook niet van tevoren te worden aangemeld.
Voor info kunnen belangstellenden terecht bij het secretariaat van Volkssterrenwacht Orion 06-48850445 en op www.volkssterrenwachtorion.nl. De locatie van Volkssterrenwacht Orion is het Streekbos Paviljoen (eerste verdieping) aan de Veilingweg 21B in Bovenkarspel. In het kader van deze landelijke sterrenkijkdagen, zijn sterrenwachten elders in het land ook open voor publiek ( zie www.knvws.nl ).