'Het wordt supertof!' - Jazz Festival Enkhuizen pakt uit tijdens 45e editie

Nieuws
Meschiya Lake uit New Orleans betreedt samen met haar band het podium tijdens 'Swingin' Sunday: At the Docks'. (Foto: Babs Evangelista Photography)
Meschiya Lake uit New Orleans betreedt samen met haar band het podium tijdens 'Swingin' Sunday: At the Docks'. (Foto: Babs Evangelista Photography) rodi.nl

ENKHUIZEN - Jazz Festival Enkhuizen viert feest! Het evenement - dat van vrijdag 1 tot en met zondag 3 juni plaatsvindt - wordt dit jaar voor de 45e keer georganiseerd. "Daarom pakken we dit jaar extra uit", laat bestuurslid Robin Visser weten.


"Er komt een bijzonder jubileumjaar aan", vervolgt Robin. "We hebben de headliners van afgelopen jaren uitgenodigd om deze editie allen te komen optreden: Second Line Jazzband uit Zweden, Meschiya Lake & Dizzy Birds uit New Orleans en The Jazzaholics uit Engeland. Allemaal grote namen die we als een soort cadeautje voor de bezoekers naar Enkhuizen halen. Bovendien pakken we zondag uit met een nieuw evenement: 'Swingin’ Sunday: At the Docks', eigenlijk een festival bínnen een festival. Eerder al besloten we 'Bloody Mary' - dat normaal altijd op zondagmiddag plaatsvond - in te ruilen voor een nieuw concept: Swingin' Sunday in De Nieuwe Doelen. Dat was leuk; maar ja, hoe mooier het weer, hoe minder zin mensen hebben om binnen te staan. Daarom gaan we tijdens deze jubileumeditie naar buiten! Bij brouwerij De Werf en op het naastgelegen terrein van VMG Yachtbuilders komen buiten twee podia te staan, aangevuld met foodtrucks. Met uitzicht op het mooie Enkhuizen kunnen bezoekers op hun slippers en met een goed glas wijn of bier genieten van het lekkere eten en de muziek. Dat wordt supertof! En bij slechter weer gaan we gewoon alsnog naar binnen en maken we er ín de brouwerij een feestje van." Tot slot is dit jubileumjaar het aantal kroegentochtlocaties uitgebreid van zeven naar acht. "Dit zaterdagavondevenement is de laatste jaren stijf uitverkocht", vervolgt Robin. "Het werd daarom tijd om er een locatie aan toe te voegen."

Internationaal


Het jazzfestival in Enkhuizen zit weer goed in de lift, merkt ook het bestuur. "Het festival begon 45 jaar terug met een kroegentocht die de leden van Freetime Old Dixie Jassband organiseerden. Zij speelden in Breda op een jazzfestival en vonden dat Enkhuizen ook iets soortgelijks kon gebruiken. Die kroegentocht was meteen een doorslaand succes. In de jaren die daarop volgden groeide het evenement naar een groots festival, om vervolgens ook weer wat te slinken. Nu zitten we echt weer in de lift en is Jazz Festival Enkhuizen met een soort revival bezig. Daar zijn we als organisatie best trots op! Het is een internationaal festival geworden met veel bezoekers uit heel Europa."

Familie


Ook de programmering is internationaal te noemen. "We zijn bijvoorbeeld heel blij dat Meschiya Lake & Dizzy Birds uit New Orleans komen optreden. Meschiya en haar band staan een maand na ons festival in een uitverkocht Paradiso; een internationale topper. Ook bijzonder is onze - speciaal voor dit jaar samengestelde - Festival Band met individuele muzikanten waar we als jazzfestival een binding mee hebben. Deze band treedt meerdere keren op en zondags voegt de Britse Denise Gordon zich bij de groep; een aanrader!" Jazz Festival Enkhuizen richt zich op meerdere doelgroepen. Bijvoorbeeld met Junior Jazz op zaterdagmiddag. "We willen ook jeugd bij ons evenement betrekken en ze in aanraking laten komen met jazz. Daarom wordt speciaal voor kinderen en onder leiding van Coen Witteveen een interactief evenement georganiseerd in de Drommedaris. Een paar uur later staat vervolgens het Senior Jazz in De Nieuwe Doelen op het programma; mét vervoersdienst, zodat ook ouderen kunnen genieten van de jazzmuziek." De Fat Sunday Jazz Brunch, de Umbrella Parade, het gratis Saturday City Jazz; het jazzweekend kent een vol programma. "Gelukkig zijn we gezegend met een enorme groep vrijwilligers die een en ander in goede banen leiden. Deze mensen zijn goud waard. We zijn een soort grote familie met hetzelfde doel voor een ogen: een prachtig mooi jazzfestival op poten zetten!"
Nieuwsgierig naar meer ins en outs over het jazzfestival? Lees in deze krant meer over Jazz Festival Enkhuizen! Kijk voor het bestellen van tickets en achtergrondinformatie op www.jazzfestivalenkhuizen.nl.