Veel animo voor Burendag-activiteiten

Nieuws
Wederom is er dit jaar veel animo voor Burendag, dat wordt gehouden op zaterdag 23 september.
Wederom is er dit jaar veel animo voor Burendag, dat wordt gehouden op zaterdag 23 september. (Foto: Oranje Fonds/Remko de Waal)

REGIO - Meedoen in de samenleving begint in je eigen buurt. Burendag is dan ook ontstaan vanuit de gedachte dat buurten gezelliger, socialer en veiliger worden als buren elkaar kennen. Door op Burendag een activiteit te organiseren, kunnen buren op een laagdrempelige manier met elkaar in contact komen. Dit jaar wordt Burendag gehouden op zaterdag 23 september.

Tijdens Burendag is het gemakkelijker om buurtgenoten te leren kennen die je normaal niet zo snel spreekt. En na zo’n eerste ontmoeting is het gemakkelijker om elkaar op te zoeken of om hulp te vragen. Zo kan een burenbingo of een spelletjesmiddag veel meer betekenis hebben voor de buurt dan men misschien in eerste instantie zou denken. 

Meer dan gezelligheid

Voor Burendag is de laatste jaren veel animo, zo vertelt Sandra Jetten, directeur Oranje Fonds: “Dit jaar doen er ruim 8000 buurten mee. Op deze manier kunnen wij bijdragen aan verbinding tussen buurtgenoten. Burendag maakt het contact tussen mensen beter en verhoogt de betrokkenheid. Een simpel praatje met een buur kan er al voor zorgen dat je je meer thuis voelt in je eigen buurt en dat je voelt dat je ertoe doet. Dat is namelijk lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Meedoen aan Burendag is heel belangrijk. Want het is zo veel meer dan één gezellige dag met je buren.” 

Dichter bij elkaar 

Kathelijne Malcontent van Douwe Egberts voegt toe: “Met Burendag brengen we dit jaar al voor de 18e keer buren dichter bij elkaar. Het is geweldig om te zien hoe we elk jaar weer meer buurten op de been krijgen. In 2006 organiseerden we de eerste editie en sindsdien organiseerden buurten al zo’n 66.000 Burendag-activiteiten. Het laat zien dat we met z’n allen behoefte hebben aan verbinding. We zijn trots dat we daar een bijdrage aan kunnen leveren.”

SED-gemeenten

Ook binnen de SED-gemeenten worden er activiteiten georganiseerd. Denk aan een buurtborrel bij de Lelielaan in Hoogkarspel, een buurt BBQ op de Elzenlaan in Grootebroek én een BBQ met springkussen aan de Van Bleiswijkstraat in Enkhuizen. 

Alle activiteiten

Kijk voor een overzicht van alle activiteiten op de interactieve landkaart, te vinden op de website: www.burendag.nl.