Schrijfworkshops voor mensen in herstel

Nieuws
Vanaf 4 oktober kunnen mensen in herstel meedoen aan schrijfworkshops bij de Baanbreker in Enkhuizen.
Vanaf 4 oktober kunnen mensen in herstel meedoen aan schrijfworkshops bij de Baanbreker in Enkhuizen. (Foto: archief)

ENKHUIZEN - De Hoofdzaak en de Baanbreker organiseren een unieke activiteit, bedoelt voor mensen in herstel: schrijfworkshops. Deze workshops gaan woensdag 4 oktober van start.

In januari dit jaar startte al een schrijfgroep bij De Hoofdzaak in Hoorn, die wordt begeleid door ervaringsdeskundige Helena. De groep is bedoeld voor mensen die werken aan hun psychisch herstel, of herstel van verslaving. De schrijfworkshops zijn een krachtig middel om laagjes in jezelf af te pellen, bij jezelf naar binnen te gaan en te helen. Pijn te verwerken, te zien waar je kracht ligt, te verbinden met jezelf en in een veilige setting jezelf kwetsbaar op te stellen. Dat ervaren de huidige deelnemers ook: ze voelen zich veilig om de verdieping in zichzelf op te zoeken. Door het schrijven krijgen ze inzichten en op laagdrempelige wijze zetten zij stapjes in hun herstel.

‘Net als je pen en papier, die oordelen ook niet’

Dat schrijven helend kan werken is ook de ervaring van Helena zelf: “Vanuit mijn ervaringsdeskundigheid weet ik dat het niet altijd makkelijk is om aansluiting te vinden wanneer je in herstel zit. Het is fijn als je mensen om je heen hebt die je begrijpen, mensen die aan een half woord genoeg hebben en je niet veroordelen. Net als je pen en papier, die oordelen ook niet en door te schrijven kom je op diepere lagen in jezelf. Soms zijn deze pijnlijk maar nog mooier wanneer je ontdekt dat de pijn die je meedraagt kan transformeren naar acceptatie van wie je bent. Mijn hoogste prioriteit is dan ook ruimte en veiligheid bieden zodat pijnlijke en mooie stukken in jezelf aangekeken kunnen worden en je jezelf opnieuw kan ontdekken.”

Informatie

Iedereen kan meedoen, zelfs als je denkt dat je niet kunt schrijven of wanneer je bang bent dat grammaticale fouten je beperken. We letten tijdens het schrijven namelijk niet op fouten. Alles wat je schrijft komt uit jou vandaan en dat is altijd goed. De workshops starten woensdag 4 oktober bij de Baanbreker in Enkhuizen. Iedere twee weken gaan we hier van 13.30 tot 15.30 uur met elkaar schrijven. 

Aanmelden

Voor meer informatie of aanmelding kun je mailen naar: schrijfgroep-wf@rcodehoofdzaak.org.