'Handgemaakt': ambachten in de hoofdrol in Zuiderzeemuseum

Nieuws

ENKHUIZEN - Het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is vanaf zaterdag 1 april weer geopend. Onder de noemer 'Handgemaakt' staan dit jaar de verschillende Zuiderzeeambachten in de spotlights. Sinds 1983 worden in het buitenmuseum de ambachten levend gehouden en dit seizoen wordt hier extra aandacht aan besteed.
Een bezoekje aan de werkplaatsen van onder andere de visroker, zeilmaker, touwslager, smid, kuiper, stoker en mandenmaker mogen dus zeker niet ontbreken. In deze werkplaatsen ontdekken bezoekers dat dit handwerk vandaag de dag nog steeds waarde heeft en de ambachtslieden vertellen er dan ook alles over. Een Doe-het-zelf-paviljoen, diverse ambachtsweekenden, een (foto)tentoonstelling, film en verschillende andere presentaties omtrent de ambachten staan voor een vernieuwend seizoen, waarbij bezoekers natuurlijk zelf ook de handen uit de mouwen kunnen steken. In het Doe-het-zelf-paviljoen mogen bezoekers aan de slag met typische Zuiderzeematerialen. Zo kan gewerkt worden met touw, zeildoek, bezemstelen en 'kloten'. Er is een werkplaatsbegeleider in het paviljoen die bezoekers op weg helpt met het maken van gebruiksvoorwerpen, zoals een lamp of een krukje.
Vanaf 1 april zijn de verschillende werkplaatsen dagelijks bemand. Bekijk in de fotosalon historische portretten van ambachtslieden uit het voormalige Zuiderzeegebied, bezoek het Taan-laboratorium van Merel Karhof en zie in het Filmhuis een documentaire van filmmaakster Wendy Wilgenburg over zes ambachtslieden die vandaag de dag nog werken rondom de voormalige Zuiderzee. Gedurende het seizoen zijn er diverse activiteiten, zoals demonstraties en workshops. Iedere maand vindt een speciaal ambachtsweekend plaats, waarin één specifiek ambacht extra aandacht krijgt. De eerste weekenden die op het programma staan zijn het Mandenvlechtweekend op 22 en 23 april en het Smeedweekend op 20 en 21 mei. Kijk voor meer informatie op www.zuiderzeemuseum.nl.