Omwonenden denken mee over invulling Stede Broec Zuidwest

Nieuws

STEDE BROEC - In de kantine van Zouaven vond dinsdagavond 12 juli een interactieve bijeenkomst plaats over de invulling van het gebied Stede Broec Zuidwest (het gebied tussen de Voetakkers/Wijzend, Raadshuislaan, tankstation Tamoil en de afrit naar de nieuwe N23). Zo’n vijfendertig omwonenden, ondernemers en gebruikers waren als ervaringsdeskundigen aanwezig om mee te praten.
Het gebied heeft op dit moment geen duidelijke ruimtelijke samenhang. Er bevinden zich in het gebied onder andere een aantal agrarische bedrijven, recreatieve bedrijven (zoals een boerencamping, paintball-activiteit), een villawijk en sportvoorzieningen. De gemeente wil een duidelijke visie op het gebied. Om enerzijds een afwegingskader te hebben voor nieuwe initiatieven, maar ook om in te spelen op de veranderende omgeving: de komst van woningbouwproject ‘Buitenveld’ aan de oostzijde van de Raadshuislaan én de ontsluiting op de nieuwe N23. Hierdoor wordt het gebied mogelijk de hoofdontsluiting van Stede Broec.
Tijdens de bijeenkomst werd in groepjes in twee rondes gediscussieerd op basis van twee toekomstscenario’s. Deze scenario’s baseerden zich op de keuze voor een hoofdontsluitingsweg. In de ene variant wordt de hoofdontsluiting via de Voetakkers/Wijzend geleid. In het andere scenario loopt deze via de Raadhuislaan. De variant zegt iets over de manier waarop je met de omgeving omgaat. Daarover werd van mening verschild. Er kwam geen duidelijke voorkeursvariant naar voren. Als hoofdknelpunt in het gebied werd de rotonde genoemd. “Er komt ontzettend veel (fiets)verkeer over deze rotonde. Als de verkeersdrukte toeneemt, is dit een gevaarlijk punt.” Verdere veelgehoorde opmerkingen waren: “zorg voor meer parkeerplaatsen rondom Zouaven”; “maak een uitwisseling in parkeerplaatsen met het Martinuscollege”; “verplaats het benzinestation naar de ingang van de gemeente”; “kies niet voor één hoofdontsluitingsweg maar zorg dat beide wegen goed zijn” en “maak van het gebied een ‘Sportvalley’, een gebied waar alle sportverenigingen samenkomen”. Wethouder Nootebos is zeer tevreden met alle input. “We zijn probleembewust en ontdekken dat de gemêleerdheid van het gebied ook juist een kracht kan zijn.” Bureau Urhahn gaat alle aanbevelingen meenemen in de concept-gebiedsvisie. Deze wordt in september/oktober gepresenteerd aan dezelfde groep mensen.