iPad in gymles op dertig basisscholen in West-Friesland

Nieuws

REGIO - Sportservice West-Friesland is dit schooljaar op dertig basisscholen in West-Friesland gestart met het verzorgen van de lessen bewegingsonderwijs. Met een eigen lesmethode wordt ingezet op de kwaliteit van de gymlessen. De acht bewegingsconsulenten organiseren en coördineren naast de lessen die zij geven laagdrempelige beweegactiviteiten voor verschillende doelgroepen, waarbij wordt samengewerkt met de verenigingen. De gemeenten Drechterland, Enkhuizen, Opmeer en Stede Broec zetten middels een Rijkssubsidies in op deze constructie om een betere verbinding te leggen tussen onderwijs en sport.
De acht bewegingsconsulenten van Sportservice West-Friesland verzorgen een van de twee lessen bewegingsonderwijs per week, organiseren in samenwerking met verenigingen extra sportaanbod voor zowel jeugd als andere doelgroepen en geven op sommige scholen MRT of naschools aanbod. Naast lesgeven hebben zij een adviserende rol naar gemeente, onderwijs, verenigingen en andere organisaties als het gaat om sport en bewegen. In de gymles wordt gewerkt met een iPad, waarop de digitale lesmethode staat. De iPad wordt ook gebruikt door de leerlingen zelf, om video-opnamen of fotovoorbeelden te bekijken of maken en scores of tijd bij te houden. Dit alles om het zelfstandig werken te bevorderen. De bewegingsconsulent kan natuurlijk alles wel voordoen en doet dat regelmatig.

Sociaal veilig

Een sociaal veilig klimaat in de gymles is het belangrijkste om kinderen te laten ontwikkelen. Binnen de gymlessen van Sportservice staat dan ook niet een gezamenlijk einddoel centraal, maar de vooruitgang van elk kind op het eigen niveau. Iedereen hoeft dus aan het einde van het jaar niet hetzelfde te kunnen, want geen enkel kind heeft dezelfde aanleg van huis uit mee gekregen. De lesmethode Gympedia onderscheidt zich met name van andere methodes door het sociaal-emotionele aspect dat in de methode is meegenomen. Sommige kinderen zijn beter in samenwerken, anderen in alleen werken. Daar wordt rekening mee gehouden.
De inzet van een bewegingsconsulent op school kost natuurlijk geld, maar het goede nieuws is dat het 1 januari 2016 goedkoper is geworden. Meer informatie over bewegen op en rond school? Neem contact op met Sportservice West-Friesland, Cindy Koopman, 0229-287705 of ckoopman@sportservicenoordholland.nl.