Het Zuiderzeemuseum 'Overspoeld' in 2016

Nieuws

ENKHUIZEN - 'Water' staat in 2016 centraal in het Zuiderzeemuseum. Het is namelijk honderd jaar geleden dat het Zuiderzeegebied voor het laatst is getroffen door een grote overstroming. Samen met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) wordt de watersnoodramp herdacht. Verschillende presentaties in het binnen- en buitenmuseum, waaronder de watersnoodstraat, hebben het overkoepelende thema 'overspoeld'.
De focus ligt enerzijds op het herdenken en uitbeelden van de watersnoodramp van 1916 en anderzijds op het waterbewustzijn van nu, want veilig wonen is immers nooit vanzelfsprekend. Bezoekers van het museum lopen door het rampgebied in de watersnoodstraat, bekijken de film 'Overstromingen wereldwijd' in de filmzaal, kruipen in een reddingspak en doen het evacuatiespel. Zaterdag 26 maart wordt het themajaar 'Overspoeld' officieel gestart in de watersnoodstraat, waarna het buitenmuseum geopend is tot en met 23 oktober 2016.

Watersnoodstraat

Het lijkt alsof een straat in het buitenmuseum is overspoeld na een dijkdoorbraak. Bezoekers betreden hier een rampgebied en krijgen een idee van de ravage en stank. Twee bewoners, een boerin en een vissersvrouw, vertellen over de impact en de gevolgen van de watersnoodramp.
Kijk voor meer informatie op www.zuiderzeemuseum.nl.