ZON-dag sterrenkijken bij Volkssterrenwacht Orion

Uitgaan
Kom de Zon bewonderen bij Volkssterrenwacht Orion.
Kom de Zon bewonderen bij Volkssterrenwacht Orion. (Foto: Pexels)

BOVENKARSPEL - Bij Volkssterrenwacht Orion is zondag 11 juni van 14:00 tot 17:00 uur publiek van harte welkom. Tijdens deze ZON-dag gaan ze hier de zon bestuderen.

Overdag sterren kijken? Bij helder en zonnig weer kun je bij volkssterrenwacht Orion de ster bestuderen die het dichtst bij de aarde staat: de zon! Orion heeft een speciale zonnetelescoop opgesteld op het zuidelijk dakterras van Orion, waarmee je veilig de zon rechtstreeks kunt bekijken. Wil je meer weten over onze Zon? Dan ben je hier op de juiste plek. Kom de zon bekijken met een spectroscoop; dit is een instrument om o.a. het kleurenspectrum te bekijken; je ziet je hoe het licht van de zon uiteengerafeld wordt in de kleuren van de regenboog en wat je daarmee te weten kunt komen. Ook is de Zon op dit moment heel actief: door de zonnetelescoop kan er naar de zonnevlekken en de zonnevlammen gekeken worden. En kun je met een grote zonnewijzer zien hoe d.m.v. de stand van de zon de tijd bepaald wordt.

Genoeg te doen

En in het planetarium zijn tijdens deze middagopenstelling doorlopend presentaties bij te wonen over de Zon en over andere onderwerpen over sterrenkunde. In de expositieruimte van Orion kom je meer te weten over onderwerpen als sterrenkunde, ruimtevaart en geologie en is er een mooie collectie meteorieten, mineralen en fossielen (o.a. eieren en voetafdrukken van een dino) te zien. 

Er kan ook door microscopen gekeken worden naar mineralen. Omdat Volkssterrenwacht Orion een vereniging is voor weer- en sterrenkunde is, wordt er ook aandacht besteed aan onderwerpen, die hier indirect mee te maken hebben zoals geologie en klimaatverandering.

Informatie

De locatie van Orion is Veilingweg 21B in Bovenkarspel op de 1e verdieping van het Streekbos Paviljoen, gelegen in het natuur/recreatiegebied het Streekbos. Ga voor meer informatie naar de website: www.volkssterrenwachtorion.nl of neem telefonisch contact op via: 0648850445.