Welzijnswerk Enkhuizen zet vrouwen in hun kracht met cursus ‘Heldin’

Zorg
Tijdens de cursus leren vrouwen onder meer EHBO-vaardigheden.
Tijdens de cursus leren vrouwen onder meer EHBO-vaardigheden. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - In samenwerking met het Rode Kruis organiseert Welzijnswerk Enkhuizen dit najaar de meerdaagse gerenommeerde cursus ‘Heldin’ voor vrouwen. De opleiding maakt hen vertrouwd met levensreddende eerste hulp technieken en leert hen weerbaarder en sterker te worden. De cursus vindt plaats in het Huis van de Buurt, IJsselzand. Inschrijven kan via: lb@welwonen.nu of telefonisch: 0228 – 350 585.

Heldin is een integrale training, voor en door vrouwen, ontwikkeld door het Rode Kruis (Tiffany Circle), van zes bijeenkomsten. Tijdens de training worden praktische EHBO-vaardigheden aangeleerd. Maar de opleiding wordt ook gecombineerd met het aanleren van andere vaardigheden zoals: assertiviteit, het omgaan met angsten en conflicten, tot zelfs grenzen aanleren en hulp vragen. Deelneemsters worden ook bewust gemaakt van risico’s in en rond het huis en wat ze kunnen doen om ongevallen te voorkomen. Aan het einde ontvangen alle deelneemsters een EHBO-certificaat. In steden verkeren vrouwen vaker in isolement of een kwetsbare positie door armoede of andere omstandigheden. Door hun beperkte contacten ervaren ze bovendien moeilijkheden om hulp te vragen wanneer dat nodig is. In deze opleiding trainen we de vrouwen op kennis, vaardigheden en attitude. We motiveren ze om een netwerk te onderhouden. Zo voelen ze zich veiliger, weten ze op wie ze beroep kunnen doen, en zijn ze beter in staat hun gezin en anderen te helpen. De cursus helpt hen, als het ware, om de sterkste versie van zichzelf te worden.

Opbouw cursus

De cursus is in de volgende fases opgebouwd: dag 1 - communicatievaardigheden, dag 2 - snelcursus EHBO, dag 3 - omgaan met stress, dag 4 - snelcursus EHBO, dag 5 - omgaan met weerstand en conflict, én dag 6 - workshop ‘risico’s in en om het huis’ en ‘inzetten van je talenten’.

Informatie

Het HELDIN programma bestaat uit zes bijeenkomsten van 2,5 uur. De lessen worden gegeven op woensdagochtend, in het Huis van de Buurt, IJsselzand te Enkhuizen van 9.30 uur tot 12.00 uur. De zes lessen vinden plaats in oktober en november. In oktober worden er intakegesprekken georganiseerd. Aanmelden kan via Linda Bijvoet (Welzijnswerk): lb@welwonen.nu of telefonisch: 0228 – 350 585. De eigen bijdrage voor de hele cursus is een symbolisch bedrag van 5,- euro. Dit om vrouwen bewust te leren ‘in zichzelf te investeren’ en om deelname niet vrijblijvend te maken.

Resultaten 

De cursus startte in 2017 in Amsterdam waar 400 vrouwen hem succesvol hebben afgerond. Later werd de cursus uitgerold naar andere nederlandse steden. In 2018 volgden 228 vrouwen de cursus, waarvan 88% de cursus afrondde. 92% van alle deelneemsters behaalde ook het EHBO-certificaat. De impactmeting van het rode kruis laat ook opmerkelijke verbeteringen zien in het dagelijkse leven van vrouwen. Zeker op vlak van EHBO-kennis en (zelf)vertrouwen scoorden de vrouwen beduidend hoger na het volgen van de cursus.