Week tegen eenzaamheid: ‘maak het bespreekbaar’

Zorg
De week tegen eenzaamheid loopt van 28 september tot en met 4 oktober.
De week tegen eenzaamheid loopt van 28 september tot en met 4 oktober. (Foto: Getty Images/iStockphoto)

STEDE BROEC / REGIO - Meer dan de helft van de Noord-Hollanders voelt zich weleens eenzaam. In Stede Broec ligt het eenzaamheid cijfer op 49% van de inwoners boven de 18 jaar. Eén op de zeven Nederlanders voelt zich zelfs erg eenzaam. En dat is niet zo gek, want iedereen kan te maken krijgen met eenzaamheid, bij jezelf of een ander. Daarom is de week tegen eenzaamheid in het leven geroepen. Van 28 september tot en met 4 oktober wordt er extra aandacht gegeven aan dit thema. Yvonne Heilig, eenzaamheidspecialist bij Ons Stede Broec, vertelt: “Eenzaamheid is moeilijk te herkennen, aangezien je het aan de buitenkant niet kunt zien. De enige manier om erachter te komen of iemand zich eenzaam voelt, is ernaar te vragen. Het lijkt bijna een taboe in de samenleving om hierover te praten, en juist van dit stigma moeten we afstappen. Maak het meer bespreekbaar, breng mensen met elkaar in verbinding en help je medemens om van eenzaamheid af te komen.”

Door Jordy Gomes

Hoewel vaak wordt gedacht dat vooral ouderen eenzaam zijn, bestaat het gevoel in alle lagen van de samenleving. Jongeren en ouderen hebben het vaakst gevoelens van eenzaamheid, maar ook de groep daartussen kan ermee te maken krijgen. Onderzoek wijst uit dat eenzaamheid leidt tot gezondheidsrisico’s en een verminderde bijdrage in de samenleving. “Als het gevoel van eenzaamheid langdurig aanhoudt, bijvoorbeeld langer dan negen maanden, dan kan het een chronische aandoening worden”, legt Yvonne uit. “Dan kom je er zonder professionele hulp bijna niet meer vanaf. Het heeft ook een fysieke uitwerking: eenzaamheid kan, net als stress, een negatieve invloed hebben op het immuunsysteem. Met een lage weerstand ben je vatbaarder voor infecties. Ook kan eenzaamheid leiden tot depressie. Daarnaast kan eenzaamheid een oorzaak zijn van ongezond gedrag, denk aan weinig bewegen, minder gezond eten én meer gebruik maken van verslavende middelen. Met als gevolg een groter risico op overgewicht, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Daarom is het zo belangrijk om eenzaamheid onder de aandacht te brengen, zodat mensen inzien hoeveel gevaren het met zich meebrengt als er niets aan wordt gedaan.”

In gesprek gaan

Tijdens de week tegen de eenzaamheid heeft Yvonne het druk. “Het is mijn taak om kennis over eenzaamheid te verspreiden. Dit doe ik door het geven van voorlichting aan professionals en vrijwilligers. Zij komen namelijk in contact met mensen die zich eenzaam voelen. Bij Ons Stede Broec zijn alle organisaties die deelnemen aan de coalitie tegen eenzaamheid bekend. We kunnen naar elkaar verwijzen als er mensen zijn die iets aan hun eenzaamheid willen doen.” Tijdens de week tegen de eenzaamheid kun je leden van de coalitie op donderdag 28 september van 09.00 tot 17.00 uur vinden bij de weekmarkt in Bovenkarspel. Hier kunnen marktbezoekers over dit onderwerp in gesprek gaan.


Yvonne Heilig, specialist eenzaamheid bij Ons Stede Broec. (Foto: aangeleverd).

‘Je hoeft deze last niet alleen te dragen’

Mensen die langdurige gevoelens van eenzaamheid ervaren zijn de verbinding met anderen en zichzelf kwijtgeraakt. In de cursus Creatief Leven, die 19 oktober van start gaat, leren ze zichzelf weer kennen. De cursus is acht weken lang, tweeënhalf uur per week en wordt door Yvonne gepresenteerd. “Wat ik met deze cursus mee wil geven aan mensen die zich eenzaam voelen, is dat er iets aan te doen valt. Je hoeft deze last niet alleen te dragen. Samen komen we van je eenzaamheid af.” De cursus gaat 19 oktober van start en wordt wekelijks gehouden van 14.00 tot 16.30 uur bij Stationslaan 2 in Stede Broec. Aanmelden voor de cursus kan via: info@onsstedebroec.nl of telefonisch 0228-511528.

Helpende hand

Als de week tegen eenzaamheid is afgerond, hoopt Yvonne dat mensen haar de rest van het jaar ook blijven vinden. “Eenzaamheid rust niet en beperkt zich ook niet tot één week in het jaar. Straks komen de feestdagen er weer aan, en ook dan is het belangrijk om goed rond te kijken en het gesprek aan te gaan met mensen die zich eenzaam voelen. Ik wil benadrukken dat mensen uit de gemeente altijd bij Ons Stede Broec kunnen aankloppen voor advies. Mijn collega’s en ik staan klaar om te helpen.”

Overheid

Samen met de week tegen eenzaamheid, heeft Rijksoverheid de campagne Eén tegen eenzaamheid opgezet. Dit is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om dit gevoel in Nederland te verminderen. Ook jij kunt iets doen voor iemand die zich eenzaam voelt. Heb je een familielid, vriend of buur die hier last van heeft? Vaak is er wel iets dat iemand leuk vindt om te doen, samen met jou of met anderen. Zoals koffiedrinken of wandelen en een praatje maken. Vooral echt naar iemand luisteren is daarbij heel belangrijk. Kijk voor meer tips op: www.eentegeneenzaamheid.nl.