UPDATE 112 - Grote Brand in loods Heemstede: Sein brand-meester gegeven

112-nieuws
Om brandgevaar te minderen heeft de brandweer de loodsen in laten storten.
Om brandgevaar te minderen heeft de brandweer de loodsen in laten storten. (Foto: Nieuwsfoto.nl)

Update: 14.25 uur: De brandweer heeft het sein brand-meester gegeven in Heemstede. Dit betekent dat de brand zich niet verder uitbreidt. De rookoverlast is aanzienlijk minder geworden maar kan door sloop en bluswerkzaamheden overlast veroorzaken. Dit gaat nog enkele uren duren.

13.00 uur: De Veiligheidsrregio Kennemerland heeft een Vraag en antwoord op hun website geplaatst aangaande de grote brand in Heemstede van vanochtend. Er tot nu toe volgens de brandweer GEEN asbest vrijgekomen.

Wat staat er in brand? Aan de herenweg in Heemstede staan drie opslagloodsen in brand. 

Waarom is de rook zwart? De plastic kratten die opgeslagen staan in de schuur en de dakresten geven de dikke zwarte rookpluimen. 

Waarom steeds een NL alert? Zolang de brandweer bezig is en aan het slopen, blijft de rook zich ontwikkelen en kan de rook tijdelijk meer overlast geven. 

Is er asbest vrijgekomen? De brandweer is controleert dit constant en op dit moment is dat niet het geval.

Ik zie kleine brandweerwagens met mannen met groene flappen rondrijden? Dat klopt, dat zijn onze meetploegen die uit voorzorg de lucht controleren in de zwaar onder de rook gelegen gebieden.

Hoe lang gaat het nog duren? Het gaat nog zeker enkele uren duren voordat de rook minder wordt. 

Moet iedereen binnen blijven? Op de website van de VRK is een kaartje geplaatst waar op dit moment de meeste rookoverlast is. Voor deze gebieden geldt, als je de rook ruikt, blijf binnen en sluit deuren en ramen. In de directe omgeving is meer overlast van rook en mogelijk dat hier wat roet- en dakdeeltjes uit de rook vallen. Dit is bekend. De VRK We komt straks met uitleg hoe hiermee om te gaan.

Zelfs in Castricum wordt reuk overlast ervaren. Dit kan omdat de rook langzaam steeds verder verdund en afkoelt, hiermee zakt de rook geleidelijk naar de grond. Ook hier geldt, heeft u last van de reuk? Blijf binnen, sluit ramen en deuren. Wij laten u direct weten zodra alles weer open kan.

Kan ik de oogst van de moestuin consumeren? Ja, dat kan. Wel de groenten goed afspoelen voor consumptie, mogelijk zijn er roetdeeltjes op gevallen.


(Foto: Whitney Versteeg)

08:50 uur. De rook is nog te zien vanaf het centrum van Haarlem.

(Foto: Ad Timmers)

08.30 uur. Er worden NL alerts gestuurd naar inwoners van Haarlem, Heemstede, Zandvoort en IJmuiden. 

HEEMSTEDE - Er heerst een grote brand in een loods aan de Herenweg in Heemstede. Er is veel rookontwikkeling en de brandweer is druk bezig de precieze locatie van de brand te zoeken. 

De eerste melding kwam om 10 voor half zeven ‘s ochtends binnen bij de alarmcentrale. Na drie kwartier is de melding opgeschaald naar een grote brand. Het gaat volgens alarmeringen.nl om drie loodsen van een agrarisch bedrijf. De brand is opgeschaald naar ‘grip 1’ en er is een grootwatertransport opgestart, om voldoende bluswater aan de brandweerwagens te voorzien. De bewoners van Heemstede en omgeving ontvingen een NL Alert. De brand zal nog uren duren. Ook inwoners uit Zandvoort hebben inmiddels een NL Alert ontvangen. 

Na 65 minuten werd opgeschaald naar ‘zeer grote brand’. De brandweer is uitgerukt met 4 tankautospuiten en 2 hoogwerkers en krijgt assistentie van omliggende korpsen. Onder meer vanuit Hoofddorp, Bennebroek en Badhoevedorp is versterking opgeroepen. Ook zijn er twee ambulances naar het incident gestuurd.

De plaats Heemstede valt onder de P2000-regio Kennemerland. De hulpdiensten in Heemstede, een plaats in de provincie Noord-Holland, reageren onder meer op 112 meldingen die bij de veiligheidsregio binnenkomen. De 112 meldingen worden via P2000 naar bijvoorbeeld het juiste brandweerkorps gestuurd.

In de afgelopen dertig dagen is de brandweer 32 keer naar Heemstede gestuurd en moest de ambulance 99 keer naar die plaats toe.


Vanaf de Amsterdamstraat is de rookontwikkeling goed te zien. (Foto: Wendy Platje van Leerdam)

Dit is te zien vanaf de Herenweg.
112, brand, loods, Heemstede, Haarlem.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
De rook gezien vanaf Haarlem.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding