Hitteplan actief in het Spaarne Gasthuis

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pixabay)

HAARLEM - Er lijkt voorlopig geen einde te komen aan de zomerse warmte en droogte in Nederland. Deze week is sprake van een hittegolf. Wanneer de buitentemperatuur langdurig boven de 25 graden is beginnen mensen last te krijgen van de hitte. Vooral kwetsbare groepen. Preventieve maatregelen zijn dan noodzakelijk. Ook het Spaarne Gasthuis bereidt zich voor op de warmte.

Maatregelen om kwetsbare patiënten en medewerkers te beschermen

Water en ijs voor patiënten 
Er lijkt voorlopig geen einde te komen aan de zomerse warmte en droogte in Nederland. Deze week is sprake van een hittegolf. Wanneer de buitentemperatuur langdurig boven de 25 graden is beginnen mensen last te krijgen van de hitte. Vooral kwetsbare groepen. Preventieve maatregelen zijn dan noodzakelijk. Ook het Spaarne Gasthuis bereidt zich voor op de warmte.

IJsjes voor medewerkers 
Op donderdag 25 juli zijn er ijsjes besteld voor medewerkers van het Spaarne Gasthuis die die dag geen ijsje uit de vriezer thuis kunnen halen.

Goed blijven drinken
Water drinken is belangrijk voor een gezond lichaam. Tijdens hete zomerdagen geldt dat nog wat sterker en vooral ouderen moeten erop letten dat zij voldoende vocht binnen krijgen. Inernist-nefroloog Niels Schut legt uit: "Ouderen vanaf 70 jaar moeten meer drinken. Zij eten vaak namelijk wat minder en krijgen dus minder vocht uit hun voeding binnen. Bovendien gaat bij ouderen de nierfunctie langzaam achteruit. Daardoor hebben de nieren meer vocht nodig om de afvalstoffen via de urine af te voeren. Ouderen moeten dus echt opletten dat ze genoeg drinken. Des te meer omdat ze minder goed aanvoelen dat hun lichaam vocht nodig heeft; het dorstgevoel als signaal blijft vaak uit. Als iemand dan ook nog medicijnen slikt die invloed hebben op de vochthuishouding, zoals plaspillen, dan is tijdens de warme zomerdagen het risico op uitdroging aanwezig. Ook wie bloeddrukverlagende medicijnen gebruikt moet extra opletten. Een vochttekort kan een nog lagere bloeddruk veroorzaken. En dan liggen duizeligheid en vallen op de loer."

Afbeelding