Tentoonstelling '100 jaar reddingsbrigade' nu in Raadhuis Heemstede te zien

Algemeen
Burgemeester Astrid Nienhuis opende samen met mascotte Herbie de jubileumexpositie in het Raadhuis.
Burgemeester Astrid Nienhuis opende samen met mascotte Herbie de jubileumexpositie in het Raadhuis. (Foto: Christa Warmerdam)

HEEMSTEDE - De Heemsteedse Reddingsbrigade bestaat dit jaar 100 jaar en dat wordt gevierd met een jubileumexpositie in het Raadhuis. Burgemeester Astrid Nienhuis is beschermvrouw van de Heemsteedse Reddingsbrigade en opende (samen met mascotte Herbie) donderdag 4 september de tentoonstelling.

Door Christa Warmerdam

'Wat je zelf ooit geleerd hebt geef je door aan de jeugd'

Buiten het Raadhuis staan twee reddingsboten en binnen in de raadzaal is het druk met belangstellenden voor de opening van de tentoonstelling. De expositie laat de geschiedenis door de jaren heen zien van de reddingsbrigade in Heemstede. Ernst Brokmeier van Zandvoorste reddingsbrigade en Jasper Abelman van de Bloemendaalse reddingsbrigade zijn naar Heemstede gekomen om hun collega's te feliciteren. "We werken veel samen en op zo'n bijzondere dag moet je toch even langs gaan", legt Brokmeier uit met een bos bloemen in zijn handen uit.

Annemarie van den Oever (23 jaar) is al bijna 14 jaar lid van de reddingsbrigade in Heemstede. Ze is begonnen als negen jarige nadat ze haar C diploma had gehaald. Tegenwoordig is zij commissielid en instructeur bij de brigade. "Ik heb altijd een passie voor zwemmen gehad", legt ze uit. "Competitiezwemmen was niet mijn ding, de reddingsbrigade past veel beter bij mij."

De reddingsbrigade heeft 250 leden waarvan 100 actief bezig zijn. Carla van Schaik is al 50 jaar lid. "Ik woon tegenover het zwembad en hield altijd heel erg van zwemmen. Ik haalde al mijn diploma's en dan groei je langzaam in de rol van instructeur en examinator." Van Schaik zwemt nog steeds elke woensdagavond in het zwembad in Heemstede. Ze gaat niet meer met reddingsacties mee, maar doet nog wel mee met de rampenoefeningen. "Het is een liefhebberij en leuk om te doen. Wat je zelf ooit geleerd hebt, geef je door aan de jeugd."

Volgens directeur van Reddingsbrigade Nederland, Koen Breedveld, is er in de toekomst veel te doen voor de reddingsbrigade. "Het klimaat verandert, mensen gaan steeds vaker naar het strand en hebben geen benul hoe ze moeten zwemmen. Schoolzwemmen is op vele scholen afgeschaft en daar maak ik me grote zorgen over."

Kijk voor meer informatie over de jubileumactiviteiten op www.heemsteedsereddingsbrigade.nl/jubileum