Veel kritiek op politiek Haarlem: Wienen blijft kalm

Algemeen
Burgemeester Jos Wienen zit in een coronaproof setting met moderator Yara Hannema tijdens de live chat via Facebook.
Burgemeester Jos Wienen zit in een coronaproof setting met moderator Yara Hannema tijdens de live chat via Facebook. ((Foto: screenshot Facebook/Lenna van den Haak))

HAARLEM - in een ruim uur durende live chat ging burgemeester Jos Wienen maandag 5 oktober het gesprek aan met inwoners van Haarlem die via Facebook hadden ingelogd. Het onderwerp was zoals bijna vanzelfsprekend: corona, de regelgeving en de anderhalve meter samenleving.

Het is geen tijd voor feestjes

Moderator Yara Hannema leidde het gesprek dat af en toe vrij grimmig werd. Het werd sommige Haarlemmers zelfs teveel, en maakten het persoonlijk. Een van de kijkers schreef zelfs, ‘val dood’, nadat hij in zijn ogen niet gehoord werd.

Sterk uiteenlopende meningen

Ondanks alles bleef Wienen zijn rug rechthouden en ging stug door met het beantwoorden van vragen van bezorgde inwoners. Volgens Wienen zijn we massaal de eenstemmigheid kwijt, wat leidt tot emoties en harde woorden. “Er is chaos wat we niet goed controleren en in goede banen kunnen leiden. We doen ons uiterste best met de juiste bedoelingen. Maar de meningen lopen sterk uiteen. Dat maakt het lastig.”

‘Huiskamer’ gevoel

Tijdens het ruim een uur durende gesprek logden gemiddeld 180 mensen in. Het drukst was het toen ruim tweehonderd geïnteresseerden naar de uitzending keken en reageerden. De studio waar het gesprek plaatsvond zag er bijna huiskamergevoel-achtig uit. Geen strak interieur maar lekkere comfortabele stoelen, bijzettafels, grote planten en zelfs een racefiets stonden als decor opgesteld. Alsof Wienen op de fiets naar de studio is gekomen.

Wienen start het vragenuurtje met een schets van de huidige situatie. “In de zomer stond Haarlem er nog goed voor. Er waren per dag nauwelijks of zelfs geen nieuwe besmettingen. De zorg kreeg weer lucht. Die rust bleek maar van korte duur. In september kwamen er in één dag 53 nieuwe besmettingen bij. Dan denk je: jongens, dit gaat niet goed.’’

Samenzwering

Waar Wienen de voorgaande live chats grote waardering kreeg, waren de volgers ditmaal veel kritischer en emotioneler. Vanaf het moment dat de coronacrisis begon, heeft de burgervader al vier keer een live chat gehouden om in gesprek te gaan. De crisis duurt al maanden en gaat misschien nog maanden door. Waar in het begin nog goede moed werd getoond, worden mensen nu makkelijker en gaan achterlozer met regels om. “De meningen in de samenleving lopen ontzettend uiteen. De een zegt: het is allemaal een samenzwering. De ander wil juist strengere maatregelen. Dat maakt het veel en veel lastiger dan in de eerste periode.’’

Kom langs

Naast vragen over de omgang van de regels, waarom de horeca zo vroeg sluit en de to zo regeling, kwamen er ook uitingen van frustraties en boosheid. “Jullie liegen alles bij elkaar, de cijfers worden alleen maar uitgelegd zodat de politiek er beter uitkomt tot val dood. Desondanks bleef Wienen rustig. Hij stelde zelfs een kijker voor om langs te komen zodat ze haar boosheid beter kon uiten dan slechts op Facebook. “We proberen met elkaar te voorkomen dat de economie vastloopt en dat een heleboel mensen ziek worden en sterven. Laat dat duidelijk zijn.’’

Scherper worden

Wienen heeft een duidelijke boodschap. “Uiteindelijk zijn we allemaal ’haters van corona. De beste manier om de samenleving goed te laten functioneren, is zorgen dat die ziekte niet de ruimte krijgt. Daar hebben we die maatregelen voor nodig. We moeten het met elkaar even stevig aanpakken, weer wat scherper worden. Dit is niet de tijd voor feestjes.”

Cijfers

In de gemeente Haarlem zijn sinds afgelopen weekend 35 mensen bij wie het coronavirus is vastgesteld. In de gemeente Haarlemmermeer werd zondag bij 36 inwoners het virus vastgesteld. Hillegom kampt omgerekend met de meeste besmettingen. Per 100.000 inwoners zijn er 36 besmet met het virus. Heemstede staat op nummer twee met 29 besmettingen per 100.000 inwoners. (bron RIVM)