Wienen tegen invoeren avondklok

Algemeen
Jos Wienen.
Jos Wienen. (Foto: Bibi Veth)

HAARLEM - Burgemeester Jos Wienen van Haarlem is tegen het invoeren van een avondklok om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat heeft hij gisteren gezegd tegen de commissie Bestuur van de gemeenteraad, meldt mediapartner NH Nieuws.

Wienen zegt te begrijpen waar het idee van een avondklok vandaan komt. “Als je om 22.00 uur de café’s en restaurants sluit, de mensen gaan naar allerlei privéfeestjes en je wilt dat verhinderen, dan probeer je ervoor te zorgen dat mensen dan niet nog op straat komen.” Maar het invoeren van een avondklok vindt hij geen goed idee. “Ik vind het een te grote aantasting van de vrijheid.”

Een avondklok zou er ook voor zorgen dat de gemeente aanzienlijk meer vergunningen moet afgeven aan mensen met een ‘noodzakelijk beroep’, aldus Wienen. De burgemeester heeft de gemeenteraadsleden gevraagd wat zij van een avondklok vinden. “Als u zou zeggen ‘liever vandaag dan morgen’, dan moet ik daar een ander standpunt innemen.” De politieke partijen hebben er nog niet op gereageerd.

De gemeenteraad vergaderde gisteren over de invloed van de raad op maatregelen van de gemeente. Wienen heeft in deze vergadering toegezegd de raad direct op de hoogte te stellen als Haarlemmers aan de gemeente vragen ergens een besluit over te nemen.