Centrum Schalkwijk gespaard bij rellen Haarlem: ‘Maar ik keur dit echt af’

Algemeen
Centrum Schalkwijk gespaard bij rellen Haarlem: ‘Maar ik keur dit echt af’
Centrum Schalkwijk gespaard bij rellen Haarlem: ‘Maar ik keur dit echt af’ (Foto: PR)

HAARLEM - Haarlem wordt dinsdagochtend verslagen wakker, nadat het in de Haarlemse Europawijk maandagavond behoorlijk uit de hand liep tijdens avondklokprotesten. Centrum Schalkwijk ontsprong de dans, maar is op alles voorbereid.

De relschoppers lieten maandagavond een ravage achter, nadat ze vuurwerk afstaken, bushokjes sloopten en journalisten, politie en ME met stenen bekogelden. Volgens een woordvoerder van de politie zijn er inmiddels meer dan 14 mensen aangehouden na de rellen in Haarlem Schalkwijk.

Hoewel er, in tegenstelling tot in andere gemeenten in Haarlem maandagavond geen winkels werden geplunderd, blijft ondernemend Schalwijk op zijn hoede. Supermarkten en afhaalhoreca sloten maandagavond op dringend advies van de gemeente iets eerder. Woordvoerder van Centrum Schalkwijk Janneke Heinen hoopt voor haar ondernemers dat het niet nodig is om ook dinsdag voorzorgsmaatregelen te treffen.

‘Opluchting niet passend’

“Hoewel ik blij ben dat het winkelcentrum geen doelwit van de rellen is geworden, vind ik opluchting tegelijkertijd niet passend voor de situatie”, aldus Heinen. “En weet je wat het ook is”, zo vervolgt ze, “we willen het winkelend publiek al zoveel mogelijk spreiden over de dag, om meer coronabesmettingen te voorkomen. Als we dan de komende tijd steeds eerder dicht moeten uit angst voor nieuwe rellen, hoe moet dat dan?”

‘Ga hardlopen’

Heinen begrijpt niets van de motieven van de relschoppers. “Ik heb er moeite mee dat actievoerders op deze manier hun frustraties uiten. Wat hebben zorginstellingen en winkeliers met de regels te maken? Ik keur dat echt af. Ga hardlopen, of zoek een andere manier om je energie kwijt te kunnen, dan je agressie te botvieren op mensen die er niets aan kunnen doen.”

Vooralsnog sluit het winkelcentrum dinsdagavond zoals gebruikelijk om 18.00 uur, met uitzondering van supermarkten en afhaalhoreca. Daar kun je tot 20.45 uur terecht, in verband met de avondklok.