‘Hofjesbaby’ in 42ste Hofjeskrant

Algemeen
Esther Visser met Benjamin in het Luthers Hofje.
Esther Visser met Benjamin in het Luthers Hofje. (Foto: John van der Wal)

HAARLEM - De 42ste Haarlemse Hofjeskrant, eind januari uitgekomen, is ondanks corona afwisselend. In de krant onder andere nieuws over restauraties in twee hofjes, én de geboorte van een heuse ‘hofjesbaby’!

Willem Brand

‘Het Hofje van Bakenes ademt weer’ is de titel van het filmpje dat 023TVvonline in samenwerking met de Hofjeskrant maakte over de traditionele manier van stucen van de buitenmuren. Stucen met kalkmortel is een bewerkelijke en tijdrovende toepassing om de muren te laten ‘ademen’.

Volledige make-over

In Bakenes waren, net als bij veel andere monumenten, de muren voorzien van een laag cement. De aankoop en verwerking van cement is stukken goedkoper. Gevolgen zijn echter dat het vocht niet weg kan en van binnenuit de eensteensmuren aantastte. Nadat het cement er was afgebikt, werden de muren viermaal van een stuclaag voorzien. Dat was nodig om de kalkmortel te laten hechten.

In Hofje In den Groenen Tuin kregen eind 2020 drie huisjes een volledige ‘make-over’. Vloer en dak werden geïsoleerd, en er werd een nieuwe badkamer en een keukentje met inductieplaat en afzuigkap gerealiseerd.

‘Mijn oma had hem vast prachtig gevonden’

Ook werden de plafonds en muren gestukt en werd al het houtwerk knap in de verf gestoken. Momenteel worden in het Luthers Hofje twee huisjes gerenoveerd.

Benjamin de ‘Hofjesbaby’

Esther Visser’s oma woonde twintig jaar in het Hofje Codde en van Beresteyn, zijzelf woont inmiddels al bijna net zo lang in het Luthers Hofje. Op 23 juli 2020 beviel zij van Benjamin. Zijn komst was nogal een ommekeer in het leven van de rondreizende musicus en gastdocent. Esther: ‘Heel jammer dat ik Benjamin niet aan mijn oma kan laten zien, zij had hem vast prachtig gevonden, maar ze is een paar jaar terug overleden.’

Gratis Hofjeskrant

De gratis Hofjeskrant ligt in Haarlem op de inpaktafels van de DEKA, AH, VOMAR, JUMBO en PLUS. In Heemstede bij de VOMAR, AH en in Bloemendaal bij AH en Papyrium. De Hofjeskrant is ook te volgen op Facebook. Filmpjes zijn te zien via www.haarlemse-hofjeskrant.nl.