Participatieprijs voor beste burgerinitiatief: de genomineerden 2021

Algemeen
Winnaar Thijs met zijn organisatiecomité.
Winnaar Thijs met zijn organisatiecomité. (Foto: Participatieraad)

HAARLEM - In 2020 heeft de jaarlijkse uitreiking van de participatieprijs door de lockdown niet plaatsgevonden. De Participatieraad Haarlem hoopt op 31 mei die traditie weer voort te zetten.

Willem Brand

De jaarlijkse participatieprijs is een prijs voor burgerinitiatieven in Haarlem die de verbinding tussen burgers vergroot. De eraan verbonden geldprijs, in 2021 € 1000, is bedoeld om een of meerdere groepen burgers aan te moedigen om hun activiteiten voort te zetten, uit te breiden of te verbeteren. Alle burgers, organisaties en bedrijven die een verbindend initiatief hebben opgezet in 2021 kunnen meedoen aan deze prijsvraag.

Participatieprijs Haarlem: voorbeelden participatie

Voorbeelden uit 2019. Buren knappen samen een verwaarloosd plein in de Indische Buurt op. De prikploeg van Sandenburg: buren ruimen elke eerste zaterdag van de maand zwerfafval in hun wijk op. Delftwijk Hand in Hand: het activeren en emanciperen van vrouwen met een migratieachtergrond.

De winnaar in 2019 werd Thijs de Laat. Vijf jaar ervoor was Thijs met zijn eigen kinderen en die van vrienden regelmatig op bezoek gegaan bij een keur aan bedrijven in het kader van ‘Wat wil je later worden’. In 2018 organiseerde hij met die groep een festival van een week in het Rozenprieel. Zijn nominatie verdiende hij met een door de kinderen georganiseerde picknick in de Kweektuin. Daar kwamen zo’n 200 mensen uit de buurt op af. Van het geld maakte hij een toolkit.

Mogelijke genomineerden voor 2021 zijn Stichting Ontmoet Elkaar in Haarlem-Oost en Supmission. SOE maakt en bezorgt tijdens corona met De Eethut maaltijden voor ouderen en mensen met een beperking. Supmission is een groep Haarlemse suppers die met hun board al peddelend zwerfvuil uit de grachten en het Spaarne opvissen.

Participatieprijs Haarlem: initiatief aanmelden

Meld een succesvol burgerinitiatief aan via www.participatieraadhaarlem.nl. Vanaf 21 mei kunt u via de website stemmen op alle aanmeldingen voor het beste burgerinitiatief. Stemmen kan tot 28 mei. De jury bestaat uit drie leden van de Haarlemse Participatieraad en twee mensen van buiten.

Winnaar Thijs de Laat ontvangt de prijs van wethouder Merijn Snoek.