Historisch Haarlem (15), Willem Ter Metz (1)

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Noord-Hollands Archief/fotopersbureau De Boer)

Op de foto uit 1947 zien we hoe een door Willem Ter Metz eigenhandig gebouwd zeiljacht uit zijn timmermanswerkplaats aan het Klein Heiligland wordt gehaald. Willem, die model heeft gestaan voor het beroemde beeld van ‘De Dokwerker’ van Mari Andriessen, woonde boven de zaak en bezat een aantal panden in de Omvalspoort.

Door: Willem Brand

Volgens Wil, een buurman die in 1969 een bovenetage huurde van Willem en er nog steeds woont, was het een doorzetter maar ook een man die verbaal uit zijn slof kon schieten. “Hij had twee hobbies: zeilen en procederen en werd de Koning van de Omvalspoort genoemd. Maar aannemer Willem Ter Metz legde ook de eerste steen voor verbetering van de buurt. Hij heeft de poort aanzien gegeven.” 

Bouwval

Wil schetst een beeld van een buurt die nu nauwelijks meer terug te vinden is. “Je moest links lopen als je naar de Gedempte Oude Gracht liep, want er stonden altijd auto’s voor de drukkerij van Haarlems Dagblad. Aan de andere kant van wat nu de Friesepoort is zat het kantoor van het Elisabeth Gasthuis. Dat begon achter Muijs. In de Brakeboertuin zat een kolenhandel. Een paar jaar later is er een grote vijver aangelegd. De volgende ochtend stond ie helemaal droog. Korte tijd later was de vijver een zandbak. De buurt was begin jaren zeventig een en al bouwval.” 

Schoonmoeder

Willem was getrouwd met de Limburgse Gerdie Rasin, die bijna dertig jaar jonger was. “Haar moeder woonde aan de overkant. Hij had beter met mij kunnen trouwen, zei ze wel eens. Willem was heel terratoriaal. 

Het procederen betrof altijd bouwtechnische kwesties van andere huizenbezitters. Een keer kwam ik van mijn werk toen een buurvrouw uit het Klein Heiligland me toeriep ‘Gefeliciteerd’. Zij dacht dat Willem dood was. Maar dat was zijn schoonmoeder. Maar het is mede de verdienste van Willem dat hij door te restaureren zijn steentje heeft bijgedragen.”