Vleermuizenurine reden achter restauratie Christian Müllerorgel Bavo

Algemeen
Uiteindelijk zijn voor de vleermuizen in de Bavo overwinteringskasten geplaatst op plekken in de kerk, met een uitgang naar buiten.
Uiteindelijk zijn voor de vleermuizen in de Bavo overwinteringskasten geplaatst op plekken in de kerk, met een uitgang naar buiten. (Foto: Pexels)

HAARLEM - Vanaf 2 september starten de restauratiewerkzaamheden aan de kast en de orgelpijpen van het Christian Müllerorgel in de Bavokerk. Onder meer vleermuizenurine is aanleiding voor de restauratie, evenals de bonte knaagkever.

De werkzaamheden duren zes tot acht maanden, verwacht de gemeente. Het Christian Müllerorgel stamt uit 1738 en is eigendom van gemeente Haarlem. 

Gemeente Haarlem: “De restauratiewerkzaamheden aan het Christian Müllerorgel in de Bavokerk zijn hard nodig, want de kast en de orgelpijpen zijn ernstig vervuild en aangetast door vleermuisuitwerpselen en de bonte knaagkever. Zo vreet het zuur in de vleermuisurine zich door de tinfolielaag van de uit 1960 daterende orgelpijpen heen en veroorzaakt de bonte knaagkever schade aan het beeldhouwwerk. Naast de renovatie van het orgel worden maatregelen getroffen om toekomstige schade door de bonte knaagkever en vleermuizen te voorkomen.”


Beschermde diersoort

Vleermuizen zijn een beschermde diersoort. Daarom heeft een ecologisch onderzoeksbureau onderzocht of het mogelijk is dat de vleermuizen zich op een andere plek in de kerk gaan nestelen. Uiteindelijk zijn onder meer overwinteringskasten geplaatst op plekken in de kerk, met een uitgang naar buiten. Dit moet voorkomen dat de vleermuizen weer in de kerk gaan rondvliegen.

Orgel blijft bespeelbaar

Gemeente: “Tijdens de renovatie wordt een steiger gebouwd rondom het orgel. Op deze manier zijn de orgelpijpen goed bereikbaar. Verder wordt een aantal orgelpijpen verwijderd en na herstel weer teruggeplaatst. Tijdens de werkzaamheden blijft het orgel bespeelbaar. Kenners horen mogelijk dat het af en toe iets anders klinkt, omdat bepaalde tonen - orgelpijpen - missen. Na de restauratie is de verwachting dat de orgelpijpen minimaal veertig jaar mee kunnen.”