Extra raadsvergadering over opvang 100+ asielzoekers in Haarlem

Algemeen
Dinsdagavond vindt een extra commissievergadering van de commissie Bestuur plaats, over de opvang van zo'n 100 asielzoekers.
Dinsdagavond vindt een extra commissievergadering van de commissie Bestuur plaats, over de opvang van zo'n 100 asielzoekers. (Foto: Joost Verhagen)

HAARLEM - Op dinsdagavond 26 oktober vindt een extra commissievergadering van de commissie Bestuur plaats. Dit om te bespreken hoe en in welke vorm de gemeente medewerking verleent aan het opvangen van asielzoekers op een passagiersschip aan de Spaarndamseweg, ter hoogte van de Floresstraat.

“Het kabinet heeft aan alle gemeenten in Nederland een dringend verzoek gedaan om te helpen met de dreigende crisis in de opvang van asielzoekers”, legt de gemeente uit. “Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) heeft een tekort aan bedden om mensen die asiel aanvragen in Nederland op te vangen. Het COA heeft aan de gemeente Haarlem specifiek gevraagd om medewerking te verlenen aan de opvang van een aantal asielzoekers op een passagiersschip.” De gemeente geeft aan dat het college van B&W hier, gezien de nijpende situatie, positief tegenover staat, maar wel graag in gesprek wil met de commissie Bestuur, voordat hierover een definitief besluit wordt genomen. 

Extra commissievergadering

Over het onderwerp vindt op dinsdag 26 oktober een extra commissievergadering plaats. Gemeente: “De vraag is of er vanaf 1 november 2021 tot 1 april 2022 een passagiersschip ingezet kan worden voor de opvang van asielzoekers. Het schip zou komen te liggen bij de aanlegsteiger aan de Spaarndamseweg ter hoogte van de Floresstraat.”

Op deze locatie ligt nu nog het schip Aurora, waarop dak- en thuislozen worden opgevangen. Deze mensen verhuizen op 1 november naar een nieuwe locatie, Joops Citycenter Hotel in het centrum. 

Maximaal 140 personen

“Het schip zou dan op enige afstand naast het opvangschip Liberty Ann voor evacués uit Afghanistan met een Nederlands paspoort komen te liggen. Wanneer het project doorgaat, kunnen er 100 tot maximaal 140 personen tijdelijk worden opgevangen en zal er vanuit het COA begeleiding aanwezig zijn. Tevens worden de financiële verplichtingen door het COA opgevangen en kost dit project de gemeente Haarlem dus geen geld. Omwonenden zijn per brief geïnformeerd over het voorstel, waarbij is aangegeven dat er nog geen definitief besluit is genomen.”