250.000 euro subsidie voor restauratie Lichtfabriek

Algemeen
250.000 euro subsidie voor restauratie Lichtfabriek.
250.000 euro subsidie voor restauratie Lichtfabriek. (Foto: Google Street View)

HAARLEM - De Lichtfabriek in Haarlem is een van de 39 rijksmonumenten die in totaal 5 miljoen subsidie krijgen van de provincie. 

“Er is een grote behoefte aan financiële bijdragen voor restauratieprojecten”, zo verklaart de provincie Noord-Holland. “Dat blijkt uit de vele subsidieaanvragen die de provincie de afgelopen jaren heeft ontvangen. In 2021 zijn er 69 aanvragen ingediend, waarvan 39 gehonoreerd zijn.” 

De subsidie is bedoeld voor de categorie rijksmonumenten zonder woonfunctie zoals kerken, orgels en industrieel erfgoed.

Rijksmonumenten van betekenis

“De provincie vindt het belangrijk dat rijksmonumenten behouden blijven en toegankelijk zijn voor het publiek. De restauratie- en herbestemmingen dragen hieraan bij, ook is het behoud ervan belangrijk voor de werkgelegenheid in de restauratiemarkt. De provincie voert de regie bij de verdeling van de subsidiegelden, waarvan de helft van het Rijk afkomstig zijn.”

Noord-Holland telt 14.000 rijksmonumenten - waarvan 8.000 in Amsterdam. Daarnaast zijn er 500 provinciale monumenten en enige duizenden gemeentelijke monumenten buiten Amsterdam.