Column: Exacte cijfers over Top 2000 zijn geheim

Algemeen
Foto uit 2017, Boudewijn de Groot bij de uitreiking van een boek over Lennaert Nijgh, links zangeres Josee Koning en rechts zijn vrouw Anja Bak.
Foto uit 2017, Boudewijn de Groot bij de uitreiking van een boek over Lennaert Nijgh, links zangeres Josee Koning en rechts zijn vrouw Anja Bak. ((Foto: Pr))

De Top 2000 is al jaren een begrip. Matthijs van Nieuwkerk en Leo Blokhuis maken ons op TV warm met de Top 2000 Quiz en Top 2000 a Go Go. Vanaf Kerstnacht 0.00 uur wordt de ‘lijst der lijsten’ uitgezonden op NPO Radio 2. De tweeduizend beste liedjes ooit, beweren de makers.

 Willem Brand

‘Avond’ van Boudewijn de Groot in Haarlem op 8

Gaat de lijst wel met zijn tijd mee en hebben de stemmers het wel voor het zeggen? Natuurlijk zullen de makers op die vragen volmondig ‘ja’ zeggen. Maar is het ongenuanceerd om te stellen dat het onwaarschijnlijk is dat 31 december een herhaling is van de jaren ervoor met enkele nieuwkomers om de critici de mond te snoeren? 

Dat elk jaar dezelfde nummers uit de computer rollen komt ook omdat er vanaf 1999 een vaste groep populaire artiesten worden aangeboden. De lijst met liedjes die mensen kunnen raadplegen moet volgens de NPO slechts als inspiratie worden gezien. Tja, dat is nogal een understatement. Het is nogal sturend. Het zogenaamd ‘proteststemmen’ word je ook niet makkelijk gemaakt. Je moet extra moeite doen voor je eigen nummers. 

Je moet extra moeite doen voor je eigen nummers

Iedere persoon kan in 2021 op 35 nummers stemmen. Hoeveel mensen er dit jaar hebben gestemd, hoeveel stemmen b.v. Queen en Boudewijn de Groot hebben gekregen en hoeveel stemmen er nodig zijn om de lijst te halen, is niet bekend. Op die vragen geeft NPO Radio 2 geen antwoord. Het wordt slechts procentueel aangegeven.

In Haarlem staat, zo is te lezen op de website van de Top 2000, Queen met Bohemian Rhapsody met 16% op 1, Radar Love van de Golden Earring met 8% op 4 en Boudewijn de Groot’s ‘Avond’ met 7% op 8. In Heemstede staat ‘A Whiter Shade of Pale’ van Procal Harum – het lievelingslied van Peter R. de Vries - met 17% op 1 en ‘Avond’ van Boudewijn de Groot met 7% op 6.

Hoeveel nummers er via de vrije keuze in de lijst komen, is ook onbekend. Dit jaar kreeg in onze regio ‘Pittsburgh in the Rain’ van Heemstedenaar Leon de Graaff in de stemweek veel media-aandacht. Maar de lijst halen deed het nummer niet. Hoe hoog de kiesdrempel is, is dus ook niet bekend.

Er huist ook een sentimentele luisteraar in mij

Ik ben natuurlijk niet de enige die de hegemonie van de ‘beste nummers’ een beetje zat is, maar zonder exacte cijfers is het moeilijk om los te komen van het onderbuikgevoel. De conclusie is dat het allemaal wel erg voorspelbaar is. Toch gaat het me iets te ver om mezelf een zuurpruim te noemen die losgezongen is van zijn mede-Top 2000-stemmers. Er huist immers ook een sentimentele luisteraar in mij.