Zo verbeter je de inzameling van jouw bedrijfsafval

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Unsplash)

Produceer je bedrijfsafval? Dan is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je dit op een goede manier verwerkt. Bedrijven produceren veel afval en daarom is het scheiden van afval van groot belang. Hoe beter het scheiden gaat, hoe makkelijker het is om afval te verwerken en uiteindelijk weer opnieuw te gebruiken. Hoe zorg je ervoor dat het scheiden van afval zo soepel en goed mogelijk verloopt? Hier lees je 4 handige tips voor een verbeterde inzameling van bedrijfsafval.

1. Kies voor meerdere afvalcontainers

Het is in de eerste plaats slim om voor meerdere containers te kiezen. Alleen een restafvalcontainer is niet voldoende: zorg ervoor dat je voor meerdere afvalstromen een aparte container plaatst. Denk hierbij aan een rolcontainer voor papier, voor plastic, voor glas en meer. Op deze manier draag je bij aan een goede verwerking en scheiding van afval. Daarnaast kun je per afvalstroom bepalen hoe groot de container moet zijn. Produceer je bijvoorbeeld niet veel glas maar wel veel plastic? Dan laat je een kleine container voor glas plaatsen en een grote voor plastic.

2. Maak duidelijk wat in welke afvalcontainer moet

Het is belangrijk dat meteen duidelijk is wat er in welke afvalcontainer moet. Want wanneer je meerdere containers plaatst, is het alsnog mogelijk dat werknemers niet het juiste afval in de goede container doen. Daarom is het slim om duidelijk te maken wat waar in moet. Kies bijvoorbeeld voor een kleur per container of kies voor containers met duidelijke afbeeldingen. Op deze manier wordt snel duidelijk welk afval in welke container moet en zo loopt het proces een stuk soepeler. Vervolgens kun je Milieu Service Nederland inschakelen om de afvalcontainers tijdig af te laten voeren om volle containers te voorkomen.

3. Zet de containers op de goede plek

Zorg ervoor dat alle afvalcontainers op een centrale plek staan, bij elkaar. Het is onhandig om de containers op verschillende plekken te zetten. Mensen zijn daardoor sneller geneigd kun afval in de dichtstbijzijnde container te gooien. Creëer een centraal afvalpunt zodat alles op een plek staat en het meteen mogelijk is om afval op de juiste manier te scheiden. Ook is het slim om prullenbakken onder bureau’s weg te halen. Zo voorkom je dat mensen zonder nadenken afval weggooien waardoor het niet goed gescheiden kan worden.

4.Zorg voor goede communicatie

Goede communicatie en samenwerking is erg belangrijk bij het scheiden en verwerken van bedrijfsafval. Laat niet alleen weten waarom het belangrijk is om afval te scheiden, maar vraag ook de medewerking van iedereen binnen het bedrijf. Op deze manier is het voor iedereen duidelijk en zal het ook een stuk makkelijker worden om medewerkers aan te sporen om het afval op de juiste manier te scheiden. 

Met bovenstaande tips is het voor bedrijven een stuk makkelijker en beter mogelijk om afval te scheiden, waardoor het nog beter verwerkt kan worden. Bekijk dan ook alle mogelijkheden en pas ze toe: zo zul je ontdekken dat het afvalproces een stuk beter gaat lopen!

(Dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van Rodi Media)