Haarlem financieel gezond: rapportcijfer 8 van BDO

Algemeen
Haarlem krijgt een 8 als het gaat om financiële gezondheid van de gemeente.
Haarlem krijgt een 8 als het gaat om financiële gezondheid van de gemeente. (Foto: Mexx van der Lieuw / Regio12media.nl)

HAARLEM - De gemeente Haarlem staat er op financieel gebied goed voor. Dat blijkt uit de nieuwste benchmark van BDO, waarbij de financiële positie van gemeenten onder de loep wordt genomen. We krijgen zelfs een 8 als rapportcijfer!

Jaarlijks buigt adviesbureau BDO zich over de vraag: ‘Hoe is het gesteld met de financiële positie van gemeenten?’ Voor een antwoord op die vraag legt BDO alle 355 Nederlandse gemeenten langs de financiële meetlat, op basis van de gepubliceerde jaarrekeningen van 2020. Haarlem staat in de nieuwste ‘Financiële Stresstest’ op de 18e plek. Een positie waar we zeker niet ontevreden over mogen zijn!

Ook omliggende gemeenten doen het goed. Zo krijgt ook Haarlemmermeer een 8, en scoren Zandvoort en Bloemendaal zelfs respectievelijk een 9 en een 10.

‘Geen slecht jaar’

“2020 was in financieel opzicht voor veel gemeenten geen slecht jaar”, verklaart BDO. “Het positieve resultaat van alle gemeenten gezamenlijk was € 4,6 miljard terwijl dit in 2019 nog € 747 miljoen verlies was. Het resultaat is grotendeels te verklaren doordat 44 gemeenten profiteerden van de verkoop van Eneco-aandelen ter waarde van € 4,1 miljard. Naast deze winnaars zijn er echter ook verliezers. Nog steeds 36% van de gemeenten sloot af met een tekort. De onderlinge verschillen tussen de 355 gemeenten zijn dan ook groot. Het positieve resultaat was vooral het gevolg van incidentele voordelen. Verdere verschraling van gemeentelijke voorzieningen ligt nog steeds op de loer, terwijl de uitdagingen veel groter worden. De 355 gemeenten verwachten
dit jaar gezamenlijk een tekort van één miljard euro.”

Complete BDO-rapport

Meer weten of het onderzoek van BDO en wat dat betekent voor Haarlem? Hier kun je het complete BDO-rapport opvragen