Wandeltip Haarlem: lichtkunstroute door de Vijfhoek

Algemeen
Lichtkunstroute in de Vijfhoek.
Lichtkunstroute in de Vijfhoek. (Foto: Aangeleverd)

HAARLEM - Haarlem heeft sinds kort een bijzondere buitenexpositie: ‘Kloos in de Vijfhoek’. Tot en met 27 maart ontdek je op meer dan dertig adressen in de Vijfhoek lichtkunstwerken van de vermaarde kunstenaar Cornelis Kloos. 

Buurtbewoners die meedoen aan de route, hebben een lichtkunstwerk voor hun raam gezet. Met een QR-code erbij, zodat wandelaars deze kunnen scannen voor meer informatie, waaronder een interactief kaartje met alle locaties.

Lichtkunstroute

Het maken van een wandeling staat bij veel mensen sinds de verschillende lockdowns nog steeds regelmatig op het programma. Om het blokkie om door de Vijfhoek nóg leuker te maken, bedachten buurtbewoners Bart Tangermann, Marlies Dingenouts, Marleen Zwartkruis en Ton van der Hoeve een lichtkunstroute. Zodra het donker begint te worden, lichten op meer dan dertig locaties de werken op van kunstenaar Cornelis Kloos, aqualuxen genoemd. Bart Tangermann is de eigenaar van deze lichtkunstwerken en wilde ze graag delen en laten zien.

Aqualuxen

In de jaren 1950 maakte de van origine Rotterdamse kunstenaar Cornelis Kloos een serie ‘aqualuxen’; dubbelzijdig beschilderde aquarellen, bedoeld om via een lichtbron te bekijken. Het realiseren van die lichtbron kwam er bij Kloos echter nooit meer van. Toen jaren later een deel van de serie eigendom werd van een vriend van Bart Tangermann, kunsthandelaar Guus Maris, bedachten ze samen een andere manier om de aqualuxen alsnog te maken. Ze maakten foto’s van de aquarellen, die ze tussen plexiglas klemden in een houten box met een lichtje. De Haarlemse gebroeders Vennik tekenden voor de productie van zestig boxen. Bart hoopt hiermee dat hij er in geslaagd is het werk te tonen zoals Kloos dat ooit heeft bedoeld.

‘Kloos-belevenis’

Initiatiefnemer van de route Marlies Dingenouts: ”Met deze lichtkunstroute geven de buurtbewoners met Barts fraaie collectie een kleine Kloos-belevenis aan de stad. Het werk geeft letterlijk en figuurlijk licht in donkere dagen en is voor iedereen een hele goede reden om een keer een extra avondwandelingetje te maken door de Vijfhoek. We horen al van alle kanten hoe leuk het is om op ontdekkingstocht te gaan en de lichtkunstwerken te bekijken!”

Over de kunstenaar

Cornelis Kloos werd geboren in 1895 in Rotterdam. Hij volgde lessen op de Koninklijke Academie in Den Haag en bij beroemde kunstenaars als Hans Hofmann in München en André Lhote in Parijs. Hij was lid van onder meer Pulchri Studio en de Haagse Kunstkring. In 1976 overleed hij. Kloos was de uitvinder van de ‘aqualux’: een dubbelzijdig beschilderde aquarel, bedoeld om op een lichtbak te bekijken. Nog voor het tijdperk van de kleurentelevisie bedacht hij al dat hier op een of andere manier toekomst in zou zitten....

Tot en met 27 maart kan iedereen de wandeling ‘Kloos in de Vijfhoek’ maken. Wil je weten waar alle lichtkunstwerken te zien zijn, scan dan de QR-code bij een van de kunstwerken of kijk op deze webpagina: https://ap.lc/LtszW. Je vindt er ook meer informatie over de kunstenaar.

Kloos in de Vijfhoek.
Bart Tangermann.