Renovatie stadhuis bijna af

Algemeen
Vrouwe Justitia opnieuw verguld.
Vrouwe Justitia opnieuw verguld. (Foto: Dennis van Veen van Veldman Rietbroek architecten.)

HAARLEM - Binnenkort kunnen Haarlemmers weer genieten van hun stadhuis in volle glorie. Twee jaar lang stond het gebouw op de Grote Markt in de steigers voor groot onderhoud.

Rijksmonument

De renovatie van het stadhuis mag een complex project worden genoemd. Om diverse redenen: het stadhuis is een rijksmonument, dat is door alle richtlijnen op het gebied van het onderhoud van monumenten complex genoeg, èn omdat de werkruimtes van het college zich in het stadhuis bevinden. Verder ligt het stadhuis middenin het centrum en is het een enorm pand met bijvoorbeeld meer dan 30 dakkapellen, ruim 100 handgesneden gootklossen, de iconische grote schoorstenen en nog vele andere bijzondere elementen. Restauratie architect Veldman Rietbroek architecten werd ingehuurd om bij het project te ondersteunen, zij zijn gespecialiseerd in het onderhoud van monumenten. De uitvoering van de werkzaamheden aan de gevels en het dak zijn uitgevoerd door de contractpartners Kernbouw en Goes Plooy.

Zorgvuldige aanpak

Door corona kon de binnenzijde van de Gravenzaal direct worden meegenomen. Het werk heeft een paar dagen stil gelegen door protest van een oud medewerker, die zorgen had over de wijze van uitvoering. Gelukkig kon vrij snel worden aangetoond dat alles op zorgvuldige wijze is aangepakt. Een expert van het Rijksdienst Cultureel erfgoed bevestigde dit. Na een goed gesprek ging de bouw weer door.”

Er stonden twee jaar lang steigers waar anders marktkramen, fietsen en auto’s van trouwstelletjes staan. Dit leverde weleens problemen op voor de markt. De gemeente had regelmatig overleg met de marktmeesters en met Haarlem Marketing. Het stadhuis moest toch zichtbaar blijven voor publiek tijdens de renovatie.

Historische verfkleuren

Het stadhuis springt er ook weer uit door de mooie historische kleuren. Alles is in een andere kleur geschilderd. Voor de juiste verfkleuren vond kleurhistorisch onderzoek plaats door het afkrabben van verflagen waardoor kleurentrappetjes ontstaan en de verschillende verflagen zichtbaar worden. Laagje voor laagje werd afgepeld en onderzocht. Ook werd gekeken naar oude historische beelden, schilderijen en boeken. In overleg met de architect, de afdeling Erfgoed en VT&H werd besloten terug te gaan naar de 17e eeuw voor het kleurenpalet. De kleuren passen nu meer in de tijd van het gebouw.

De bijna 550 jaar oude klok van Steven Butendiic is gerestaureerd en kan na jaren stilte ook weer luiden.