Beijneshal ingericht voor komst Oekraïense vluchtelingen

Algemeen
In heel Kennemerland zijn minimaal 2000 opvangplekken nodig.
In heel Kennemerland zijn minimaal 2000 opvangplekken nodig. (Foto: Gemeente Haarlem)

HAARLEM - De Beijneshal Haarlem-Centrum is klaargemaakt om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. In de hal kunnen maximaal 200 vluchtelingen worden opgevangen, zo meldt de gemeente. Zij zullen naar verwachting deze week naar de Beijneshal komen.

“We hebben meerdere locaties onderzocht die geschikt zijn voor noodopvang”, legt de gemeente uit. “De Beijneshal staat op dit moment leeg, omdat de nieuwe sporthal in Haarlem-Noord is geopend. Gezien de acute noodzaak is de Beijneshal geschikt bevonden om tijdelijk in te richten als opvanglocatie voor een gemengde groep Oekraïners, van gezinnen met kinderen tot alleenstaanden. Het is nog niet duidelijk hoe lang de opvang op deze plek zal duren. De wens is om deze periode zo kort mogelijk te houden.”

Rode Kruis

Haarlem organiseert de opvang van Oekraïense vluchtelingen niet alleen. Zo werkt de gemeente samen met het Rode Kruis. “Met getrainde vrijwilligers bieden zij bijvoorbeeld een luisterend oor aan de vluchtelingen”, vervolgt de woordvoerder. “Een andere groep vrijwilligers, de zogenoemde ready-to-helpers, zullen bijvoorbeeld de mensen welkom heten en de weg wijzen.”

Zelf helpen?

Wil je zelf je steentje bijdragen? Je kunt bijvoorbeeld helpen bij de opvang in de Beijneshal. Meld je daarvoor aan via https://ready2help.rodekruis.nl/Aanmelden. Of misschien wil je op een andere manier bijspringen? Bijvoorbeeld door het vertalen van Oekraïense teksten? Dan kun je terecht bij Haarlem Effect (thuisinhaarlem@haarlemeffect.nl), dat alle Haarlemse initiatieven voor Oekraïne verzamelt en op de juiste plekken inzet.

2000 plekken

Gemeente Haarlem: “Het kabinet heeft aan alle gemeenten, via de veiligheidsregio’s, gevraagd om met spoed opvang te bieden voor vluchtelingen uit de Oekraïne. Aan de regio Kennemerland is gevraagd minimaal 2000 opvangplekken te vinden. Haarlem heeft de afgelopen dagen vluchtelingen op gevangen in hotelkamers in Haarlem. De Beijneshal komt daar nu als beschikbare locatie bij.”