Burgemeester Wienen: ‘Zelf vluchtelingen opvangen? Weet waar je aan begint’

Algemeen
Wienen: 'Weet waar je aan begint als je vluchtelingen in huis haalt.'
Wienen: 'Weet waar je aan begint als je vluchtelingen in huis haalt.' (Foto: Archief)

HAARLEM - Met het toenemende aantal Oekraïners dat in Nederland een veilige plek zoekt, stijgt ook het aantal mensen dat aanbiedt vluchtelingen thuis op te vangen. Maar is dat nu wel zo’n goed idee? En waar moet je als Haarlemmer op letten als je Oekraïense vluchtelingen in huis wil nemen?

“Als je het doet, weet dan wel waar je aan begint.” Dat was de boodschap van Haarlemse burgemeester Jos Wienen bij NPO Radio 1. De gemeente geeft momenteel hoge prioriteit aan het huisvesten van vluchtelingen - waarvan er eind vorige week zo’n 125 in Haarlem zijn opgevangen. Zo is de Beijneshal als sporthal klaargemaakt voor opvang, maar geeft Wienen de voorkeur aan het bieden van meer comfort en privacy aan Oekraïners. Bijvoorbeeld door hen uiteindelijk te plaatsen in appartementen of leegstaande kantoorgebouwen, waar zij ook langer dan een paar dagen kunnen verblijven waar nodig.

‘Zelf verantwoordelijk’ 

“Het is hartverwarmend om te merken wat Haarlemmers allemaal voor deze mensen willen doen. Zo worden lege gebouwen, appartementen en zelfs een kerk beschikbaar gesteld. Maar we merken ook dat sommigen zelf Oekraïense vluchtelingen in huis willen nemen, en dat is ergens nog wel een zorgpunt, want je merkt dat mensen soms toch tegen dingen aan lopen waarvoor ze de gemeente dan om hulp vragen. Natuurlijk, zaken als medische steun kunnen wij als gemeente bieden, maar grotendeels ligt de verantwoordelijkheid in deze gevallen wel bij de Haarlemmers zelf. En dat realiseert niet iedereen zich vooraf.”

Takecarebnb 

De burgemeester wil het thuis opvangen van vluchtelingen overigens zeker niet ontmoedigen. “Het gebaar is hartverwarmend, dus mijn tip zou zijn: neem contact op met het Leger des Heils of Takecarebnb. Deze laatste partij kan je helpen aan tolks bijvoorbeeld, maar gaat ook met je in gesprek over wat er allemaal bij komt kijken.”

“Ja, en in 30 procent van de gevallen vallen mensen dan toch af”, vult directeur Robert Zaal van Takecarebnb aan. “Bijvoorbeeld omdat zij al iemand anders in huis hebben, of maar een week opvang kunnen bieden. Zo hebben we op dit moment duizenden aanmeldingen, maar is nog niemand daadwerkelijk gehuisvest. We willen hier namelijk uiterst secuur mee omgaan. En dat kost tijd.”

Wienen is blij met deze uitgebreide screening. “Je voorkomt zo dat misbruik wordt gemaakt van de vluchtelingen, bijvoorbeeld door ze aan het werk te zetten in de prostitutie. Voor wie wil bijdragen aan de opvang van vluchtelingen in Haarlem: meld het bij de gemeente als je opvang biedt, registreer deze mensen zodat wij ze waar nodig bijvoorbeeld scholing kunnen bieden, of medische hulp. En gun je de Oekraïners onderdak in Haarlem, maar wil of kun je hen zelf niet opvangen? Meld ze ook dan bij de gemeente, dan zorgen wij dat ze goed terechtkomen.”