Asielzoekers langer gehuisvest aan het Spaarne

Algemeen
Burgemeester Jos Wienen bezoekt noodopvang asielzoekers.
Burgemeester Jos Wienen bezoekt noodopvang asielzoekers. (Foto: Gemeente Haarlem)

HAARLEM - De gemeente Haarlem verlengt de opvang van asielzoekers op de passagiersschepen aan het Spaarne. Dat maakte de gemeente vrijdag bekend. Wel worden de schepen verplaatst naar de overkant, de Conradkade.

Momenteel worden er 210 asielzoekers gehuisvest op de schepen MS Virginia en MS Liberty Ann aan het Spaarne, ter hoogte van de Floresstraat. Oorspronkelijk zouden zij er tot 1 april zitten, maar nu wordt die periode verlengd tot in elk geval 1 oktober. 

Verlening opvang asielzoekers Haarlem

“Reden voor verlening van de opvang is dat er nog altijd een schrijnend tekort aan opvangplekken in Nederland is, zeker nu ook Oekraïense vluchtelingen naar Nederland komen”, legt de gemeente uit. “Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft gevraagd de bestaande opvangplekken voorlopig zoveel mogelijk te laten bestaan en door te zetten, ook in Haarlem. Later dit jaar zal worden beoordeeld of er nog een verlenging komt op een locatie in de Haarlemse wateren.”

‘Past in beleid’ 

Het opvangen van asielzoekers past volgens de gemeente in het Haarlemse beleid. “Hierin staat centraal dat we ons bekommeren om mensen in zeer kwetsbare omstandigheden die asiel zoeken en/of vluchteling zijn. Dit doen we in samenwerking met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).”

Meer weten over dit onderwerp? Ga dan naar Haarlem.nl/opvang-asielzoekers.