VIDEO

Bestuurslid Centrum Schalkwijk in de bres voor Oekraïne

Algemeen
Farshid: 'Stilzitten is geen optie.'
Farshid: 'Stilzitten is geen optie.' (Foto: John van der Wal)

HAARLEM - Geïnspireerd geraakt door bestuurslid Farshid Bashir (43) ontstond bij de ondernemersvereniging Centrum Schalkwijk het idee om een benefietweekend voor Oekraïne te organiseren. Farshid is getrouwd met een Oekraïense en heeft familie en vrienden in dat land. “Met Oud en Nieuw zijn we nog naar familie geweest. Elk gezin is verscheurd. Mannen daar, vrouwen en kinderen op de vlucht. Het is hartverscheurend, een drama.”

Emotioneel zijn de woorden van Farshid, die vijftien jaar in Oekraïne woonde en werkte en er trouwde met Olga. Farshid heeft even voor tien minuten zijn winkel gesloten – hij runt al acht jaar de Subway – en komt een kijkje nemen als burgemeester Jos Wienen op vrijdag het startsein voor de actie geeft. 

‘De oorlog komt naar boven’

Farshid: “Ik kom zelf uit Afghanistan, ben in de oorlog geboren toen Rusland ons land bezette. Nu zie ik op tv wat ik met mijn eigen ogen heb gezien in Afghanistan. Alles komt bij mij weer naar boven. Ik heb mijn rust hier gevonden, heb een vrouw en drie kinderen. Maar stilzitten is geen optie.” Farshid was zo wanhopig dat hij de Oekraïense ambassade belde om te vragen of hij deel kon nemen aan de militaire operatie. “Ik mocht de wapens niet oppakken. Als Nederland de oorlog wordt ingezogen, ben ik daartoe bereid.”

Stilzitten is geen optie

‘Laat je stem horen’

Hoe langer de oorlog duurt, hoe ‘gewoner’ het wordt. Dat merkt Fashir al op nieuwssites die hij dagelijks vele malen bezoekt. “Natuurlijk is het goed dat we hier geld inzamelen, maar belangrijker is om onze stem te laten horen. Elke dag dat de NAVO niet ingrijpt, sterven er duizenden mensen. In Syrië kon de NAVO wel twintig dagen de IS bombarderen. Maar een non-fly-zone willen ze niet vanwege de nucleaire dreiging.”

Gages naar Oekraïense vluchtelingen

Janneke Heinen van Centrum Schalkwijk vertelt dat de gages van de optredende artiesten - opgebracht door de ondernemersvereniging en de vereniging van eigenaren – in zijn geheel naar ‘Gasten in de stad’ van de gezamenlijke kerken gaat. Dat geldt ook voor de opbrengst van de verkoop bij kraampjes en de opbrengst van de collecte. 

Heinen: “Vele Oekraïense vluchtelingen zijn met bijna niets op de vlucht geslagen. Aan hen wordt gevraagd waar ze behoefte aan hebben.” Aanwezig is ook Vita Tryhubets van stichting Haarlem4Ukraine. Vita: “De gemeente heeft toegezegd om tweeduizend mensen op te vangen. We hopen binnenkort een gebouw te openen waar Oekraïense vluchtelingen centraal geholpen worden.”

Video’s gemaakt door John van der Wal / 023TV


De opbrengst gaat in zijn geheel naar ‘Gasten in de stad’.