Leefgeld voor Oekraïense vluchtelingen in Haarlem

Algemeen
Vluchtelingen uit Oekraïne die in Haarlem verblijven, krijgen vanaf nu leefgeld.
Vluchtelingen uit Oekraïne die in Haarlem verblijven, krijgen vanaf nu leefgeld. (Foto: Pixabay)

HAARLEM - Vluchtelingen uit Oekraïne die in Haarlem verblijven, krijgen vanaf nu leefgeld gestort op hun rekening. Dat meldt de gemeente.

“De afgelopen weken hebben we een inhaalslag gemaakt met het inschrijven van vluchtelingen in de basisregistratie personen (BRP). Om voor leefgeld in aanmerking te komen moet de vluchteling uit Oekraïne zijn gevlucht, staan ingeschreven in de BRP en een opvangadres in Haarlem hebben. Daarnaast is een Nederlandse bankrekening nodig en mag er geen inkomen uitwerk zijn.”

Vluchtelingen die bij Haarlemmers thuis worden opgevangen ontvangen meer leefgeld dan vluchtelingen die in de gemeentelijke opvang verblijven, aldus de woordvoerder. “In het laatste geval is de opvanglocatie al betaald door de gemeenten en vaak zit hier ook eten bij in.”

Cijfers opvang Oekraïners

Van 8 april tot en met 14 april ving de veiligheidsregio Kennemerland in totaal 1886 Oekraïense vluchtelingen op. Er worden 1517 vluchtelingen in de gemeentelijke opvanglocaties en 369 vluchtelingen bij particulieren thuis opgevangen. Van die laatste groep hebben nog niet alle gemeenten in de regio in beeld om hoeveel vluchtelingen het gaat. 

Op dit moment zijn er in de regio nog 156 plekken beschikbaar.?Binnen twee weken komen er in de regio nog 239 opvangplekken bij.??

Meer informatie

Op de website van gemeente Haarlem staat meer informatie over de leefgeldregeling en hoe leefgeld is aan te vragen. De informatie is ook in het Oekraïens beschikbaar via www.haarlem.nl/oekraine.