Rechts vrijwilligster Rita Berkhout.
Rechts vrijwilligster Rita Berkhout. (Foto: Willem Brand)

Feestweek bij De Baan

Algemeen

HAARLEM - Stichting de Baan startte zijn vrijetijdsactiviteiten voor mensen met een verstandelijke beperking in 1972 aan De Baan bij het Frederikspark. Het 50-jarig jubileum werd onlangs gevierd. Dit met een jubileumbingo, een barbecue en een spelletjesmiddag. Het jubileum eindigt deze week met een discofeest.

De Baan is een plek waar ruim vierhonderd deelnemers samen met enkele professionals en bijna tweehonderd vrijwilligers activiteiten doen. Tom Schutte, cultureel werker, vertelt dat er wel dertig clubs zijn. Bowlen en disco zijn populair, het aantal liefhebbers voor het internetcafé en yoga is een stuk kleiner. Dat komt goed uit, zegt Tom, individuele begeleiding staat daar voorop.

Negenkamp

Vrijdag 13 mei is het plein voor het centrum aan het Nauwe Geldelozepad het terrein van een buitenspelmiddag. Deelnemers doen mee aan een heuse negenkamp met onder andere ring- en discuswerpen, darten, bowlen, curling en minigolf. Vrijwilligers noteren de scores voor de leden van hun groepje. De sfeer is uitermate gemoedelijk. 

Knikkerspel

Er wordt flink gelachen om elkaars prestaties. Vooral bij het staande knikkerspel waar het balletje omhoog getrokken moet worden en juist niet in de gaten moet vallen. Want hoe hoger, hoe meer punten. 

Margreet Takens van Veen haalt de top. Vrijwilliger Anita roept enthousiast: “Yes, vrouwen!” Margreet, die in Bennebroek samenwoont met haar man Harm en pas deze week kennismaakte met de De Baan, trots: “Je ziet hoe geconcentreerd ik het heb gedaan.”

Vrijwilligster Rita

Vrijwilligster Rita Berkhout (75) staat met haar groepje bij de minigolfbaan. “Ik ben hier 25 jaar geleden gekomen omdat ze mensen vroegen voor stijldansen. Ik heb bij het internetcafé van Gerard Kemp gewerkt en bij de knuffelclub en zit nu bij de dagopvang van Philadelphia. Daar wordt flink geknutseld en gefröbeld. Verder doe ik hand- en spandiensten in huis. Waarom ik het al zolang doe? Ik vind het gewoon leuk!”

Ook aanwezig op het speelplein zijn de buurtjes Joris met zijn vier kinderen. Siem, de oudste, voetbalt met deelnemer Martijn. Over integratie gesproken! Joris: “We kijken uit op het plein. De kinderen vinden het hier heerlijk. Ze voetballen, fietsen, gaan van de glijbaan en stoepkrijten.” 

Dan, als bij toverslag, staan alle deelnemers bij de ijskar. Vrijwilliger Dolf Wiersum is vandaag ijscoman. Hij was jaren de regisseur bij de Baan van theatergroep Klapstuk. Een woord dat helemaal opgaat voor deze middag: één groot hoogtepunt.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Haarlem

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Woningnood in Haarlem? Voor deze bijen niet Algemeen 23 jun, 13:22
Afbeelding
1,5 miljoen voor verduurzamen culturele instellingen Duurzaam 23 jun, 12:46
Afbeelding
‘Het contrast maakt het mooi en spannend’ Algemeen 23 jun, 12:02
Afbeelding
Wat vind jij? ‘Kappen met haring happen’ in Haarlem. Goed idee of niet? Algemeen 23 jun, 09:11
Afbeelding
Deze musicus doet mee aan het orgelimprovisatieconcours in Haarlem Algemeen 23 jun, 09:05
Afbeelding
Politieonderzoek na val van flat; slachtoffer gewond in ziekenhuis 112-nieuws 23 jun, 08:42
Afbeelding
Dat kan alleen in Zandvoort: Gelukkig nieuwjaar! Algemeen 22 jun, 15:39
Afbeelding
Festival Zomer in Zaanen 2022: Dit moet je weten Algemeen 22 jun, 09:34
Afbeelding
Deze ‘monsters’ terroriseren Haarlemse bomen Algemeen 21 jun, 22:11
Afbeelding
UPDATE: De man die Burgernet zocht is terecht 112-nieuws 21 jun, 20:24
Afbeelding
Kom buurten bij Buurtkamping Molenplaspark Algemeen 21 jun, 10:46
Afbeelding
Ouderwets genieten op 35ste Houtfestival VIDEO 21 jun, 09:15
Afbeelding
UIT-TIP: Vrijdag 24 juni in Club June in Haarlem, meezingen met Def Rhymz Algemeen 21 jun, 08:35
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Haarlem

Op Rodi Haarlem volg je het laatste nieuws uit Haarlem. Rodi Haarlem informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Haarlem

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Haarlem in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief