Afbeelding
(Foto: John Schrama )

Revival muurschildering Amnesty International

Algemeen

HAARLEM - Sinds 1985 siert een muurschildering de wand van de sportzaal op de hoek Doelenplein/Gedempte Voldersgracht. Het is een hommage aan Amnesty International. Zaterdag 14 mei werd tijdens de Vijfhoekkunstroute dit werk van ‘Haarlemse muralisten’ aan de vergetelheid onttrokken. Doelenplein-bewoner Inge Crul: “Opdat we weten en niet vergeten.”

‘Het verzet met de kwast’

Die revival kwam er dankzij Inge Crul, Haarlem Fietsstad en de Haarlemse kunstenaars die de ‘mural’ gemaakt hebben. Ze vonden dat de tijdens een verbouwing verdwenen tekst ‘Amnesty International 1985’ boven de sportzaal en buurtrijwielstalling terug moest komen.

‘The making of’ in buurtfietsenstalling

Inge Crul: “De schildering is gemaakt door Roland Ruseler, Erik Prins, Jan Willem Post en Gaby, een Chileense vluchteling. We vonden dat er een bord moest komen waarop voorbijgangers kunnen lezen wat hier is gemaakt, door wie en waarom.” Inge ging in conclaaf met Rob Haverkamp, die een half jaar terug namens Haarlem Fietsstad de rijwielstalling realiseerde. Haverkamp: “We hebben Piet Zwaanswijk gevraagd om op de achterwand van de pas geopende buurtstalling een ‘the making of’ te maken. Daarop zijn de vier kunstenaars in actie te zien.”

Jongste politiek gevangene

Het balletje was gaan rollen toen Ronald Ruseler een aantal maanden terug een foto van de muur op Facebook zette. Ruseler: “Muurschilderingen hadden en hebben in in Zuid-Amerika een opvoedende functie. Ouders worden aangespoord hun kinderen naar school te sturen. Toen dictator Pinochet in 1973 in Chili met geweld de macht overnam, kregen de murals een politieke lading. Gaby die hoorde bij de marxistische ‘Brigada Romana Parra’ werd opgepakt en was de jongste politiek gevangene. Hij wist te ontsnappen en werd in Europa opgevangen door Amnesty International. In Parijs ontmoette hij zijn vader!”

Verzet met de kwast

Het onderschrift ‘Amnesty International 1985’ was grijs geschilderd tijdens de bouw van fietsenstalling. Die tekst werd zaterdag opnieuw aangebracht door de drie Haarlemse kunstenaars. Ruseler legde de grote groep aanwezigen eerst uit wat ‘het verzet met de kwast’ uitbeeldde. Gaby had een bang jongetje geschilderd, dat zijn handen voor zijn ogen slaat. Erik Prins iemand die zijn hand voor zijn mond slaat en Jan Willem Post iemand die gemarteld wordt.

De Filistijnen 

De actie kreeg een extra lading door het optreden van PM Delefre en de Filistijnen. PM Delefre zong: “Iedereen hier leeft in vrijheid, maar ‘t is niet wat het lijkt. Dikke kans dat jouw naam boven een lijst van dissidenten prijkt. Activisten op een rij, strijders voor de mensenrechten. Wanneer komen ze ooit vrij?’ “Mensenrechten zijn van iedereen, Amesty is van iedereen,” zei Ton Moolenaar, voorzitter van de Haarlemse afdeling. “U kunt ons steunen door een uur per week vrijwilliger te worden.”

De tekst ‘Amnesty International 1985’ werd zaterdag opnieuw aangebracht door de drie Haarlemse kunstenaars.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Haarlem

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Woningnood in Haarlem? Voor deze bijen niet Algemeen 23 jun, 13:22
Afbeelding
1,5 miljoen voor verduurzamen culturele instellingen Duurzaam 23 jun, 12:46
Afbeelding
‘Het contrast maakt het mooi en spannend’ Algemeen 23 jun, 12:02
Afbeelding
Wat vind jij? ‘Kappen met haring happen’ in Haarlem. Goed idee of niet? Algemeen 23 jun, 09:11
Afbeelding
Deze musicus doet mee aan het orgelimprovisatieconcours in Haarlem Algemeen 23 jun, 09:05
Afbeelding
Politieonderzoek na val van flat; slachtoffer gewond in ziekenhuis 112-nieuws 23 jun, 08:42
Afbeelding
Dat kan alleen in Zandvoort: Gelukkig nieuwjaar! Algemeen 22 jun, 15:39
Afbeelding
Festival Zomer in Zaanen 2022: Dit moet je weten Algemeen 22 jun, 09:34
Afbeelding
Deze ‘monsters’ terroriseren Haarlemse bomen Algemeen 21 jun, 22:11
Afbeelding
UPDATE: De man die Burgernet zocht is terecht 112-nieuws 21 jun, 20:24
Afbeelding
Kom buurten bij Buurtkamping Molenplaspark Algemeen 21 jun, 10:46
Afbeelding
Ouderwets genieten op 35ste Houtfestival VIDEO 21 jun, 09:15
Afbeelding
UIT-TIP: Vrijdag 24 juni in Club June in Haarlem, meezingen met Def Rhymz Algemeen 21 jun, 08:35
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Haarlem

Op Rodi Haarlem volg je het laatste nieuws uit Haarlem. Rodi Haarlem informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Haarlem

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Haarlem in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief