Wat zijn backlinks en hoe helpt het de SEO van je website?

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

In de online wereld worden backlinks gedefinieerd als het type link wanneer een andere website een link maakt met jouw website. Ze worden ook wel aangeduid als externe links. Is het belangrijk voor je om het aantal backlinks dat naar je website wijst te verhogen? Je zoekmachine rankings zullen aanzienlijk verbeteren als je een groot aantal backlinks hebt. 

Google beschouwt je backlinks als een van de belangrijkste criteria voor ranking in zoekmachines. Hoe groter het aantal backlinks van hoge kwaliteit naar je website dat je kunt krijgen, hoe groter je kansen om hoger in de zoekresultaten te scoren. In dit artikel zullen we laten zien hoe je backlinks kunt krijgen door gebruik te maken van snelle en eenvoudige tactieken die iedereen kan uitvoeren. 

Ontdek backlink mogelijkheden bij diverse partijen

Je kunt ervoor kiezen om diverse linkbuilding partners op te zoeken. Linkbuilding partners zijn websites die een link maken naar jouw website. Door de soorten websites te identificeren die naar je site linken, kun je nieuwe kansen ontdekken en content genereren die vergelijkbaar is om backlinks naar je site aan te trekken. De eerste stap om links te krijgen voor je website is mensen identificeren die de meeste kans maken om naar je site te linken en het met anderen te delen. Observeer je beoogde publiek met aandacht voor details. Het is echter wel zo dat linkbuilding een vrij intensieve bezigheid is. Het advies is dan ook om te kijken bij een partij dat onder andere de linkbuilding volledig uit handen neemt. Bijvoorbeeld bij Ranking Masters - dé specialist op het gebied van linkbuilding én overkoepelend SEO (Search engine optimization). 

Essentieel voor effectieve link ontwikkeling

En dit is iets dat veel mensen over het hoofd zien. Dit betekent dat je je doelpubliek goed moet kennen. Tenzij je weet waarin ze geïnteresseerd zijn en waar ze uithangen, zul je niet in staat zijn links te promoten die ze waarschijnlijk zullen opmerken. 

Partnerships kunnen ontstaan via gebruik outbound links

Als je je uitgaande links bekijkt, kun je ook extra backlink mogelijkheden ontdekken. Als je gelinkt bent aan een website met een hoge autoriteit en veel verkeer genereert, kun je overwegen een outreach e-mail te sturen om te proberen een relatie op te bouwen. Zoals eerder benoemd is dit echter tijdrovend. Je zult je handen hoogstwaarschijnlijk al vol hebben met talloze taken. De specialisten van Ranking Masters kunnen je hiermee helpen.

Met behulp van Google Search Console rapporten

Google Search Console kan je ook helpen bij het identificeren van potentiële backlink mogelijkheden voor je website. Google’s gratis hulpmiddel biedt je een schat aan informatie die je kunt gebruiken om je zoekmachine rankings te verbeteren. Een rapport over de topsites is een van zulke informatiebronnen. Dit zijn websites die eerder vanuit hun eigen site naar je site hebben teruggelinkt. Je kunt de backlinks doornemen om te ontdekken wat voor materiaal ze waardevol genoeg vonden om met een backlink naar jou te linken. 

Concurrenten controleren op backlinks

Af en toe kun je je afvragen waar je concurrenten hun backlinks vandaan halen. Op welke gebieden richten ze hun organische inspanningen en wat voor soort content produceren ze? Als je op de hoogte wilt blijven van wat er gebeurt, moet je op de hoogte zijn van wat anderen op SEO gebied doen.

Je kunt je concurrenten in de gaten houden om bronnen van backlinks op te sporen, hun organische zoekwoorden, hun best presterende inhoud, hun sociale media activiteit, en andere aspecten van hun online aanwezigheid te analyseren. SEO tools kunnen je hierbij helpen. De tools genereren een uitgebreid backlink profiel voor elke website die je opgeeft. 

Concentreer je op websites die relevant zijn

Je doel is om nieuwe bezoekers die waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in wat je site te bieden heeft, te verleiden om terug te komen. Backlinks van willekeurige websites kunnen zijn welkom, echter zijn backlinks van sites die relevant zijn voordelig. Maar onthoud wel dat de zoekmachine relevantie waardeert, het kan dus ook zo zijn dat jouw domein beter aansluit op de doelgroep. Wees ook zeker niet bang om contact op te nemen. In plaats van alleen maar te hopen op backlinks, kun je ze actief zoeken, en er zijn een aantal effectieve (en niet-opdringerige) methoden om dat te doen.

Content en techniek

SEO bestaat echter uit veel meer dan alleen linkbuilding. Denk aan de techniek van je website, content, URL-structuur en nog veel meer. Het kan een hele klus zijn om je website volledig te optimaliseren en zoals eerder benoemd is dit echt tijdrovend. Linkbuilding alleen al kost veel moeite en zoals je net hebt gelezen zijn er talloze aspecten waar je rekening mee moet houden. Google waardeert een organisch linkprofiel en daar zit tijd en energie in maar vooral ook enige kennis op het gebied van linkbuilding. Je kunt zelf proberen je website te optimaliseren, maar je zult er snel achterkomen dat een gespecialiseerde SEO partij inschakelen veel beter en makkelijker werkt. De specialisten van Ranking Masters hebben onwijs veel ervaring op het gebied van SEO en kunnen je ontzorgen van de talloze taken die bij de website optimalisatie en zoekmachine optimalisatie komen kijken.

Deze publicatie valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie