Doorstart stichting Schuldhulpmaatje Kennemerland

Algemeen
Vrijwilliger Karen van de Weijer is vanaf 2017 schuldhulpmaatje/
Vrijwilliger Karen van de Weijer is vanaf 2017 schuldhulpmaatje/ (Foto: Willem Brand)

HAARLEM - Schuldhulpmaatje probeert gezinnen en individuen in een zo vroeg mogelijk stadium bij te staan. Stichting Schuldhulpmaatje Zuid-Kennemerland maakte dankzij aansluiting bij het landelijke netwerk een doorstart. Er werken 25 vrijwilligers die mensen met financiële vragen en/of schulden gratis bijstaan. Deze vrijwilligers hebben een professionele opleiding en komen bij mensen thuis, ook buiten werktijden. Een ervan is Karen van de Weijer.

Ruim een derde van de 66.000 huishoudens in Haarlem heeft naar schatting langdurige betaalachterstanden. Door corona en stijgende energie- en grondstofprijzen zullen dit er naar verwachting alleen maar meer worden. Problemen en schulden worden groter hoe later er aan een oplossing wordt gewerkt.

Zelfstandig

Met Karen is afgesproken op een terras tegenover Stem in de Stad. Niet toevallig. Vijf jaar hielp Karen namens Geldzorgenvrij van Stem in de Stad hulpvragers. “We zijn uit elkaar gegaan en als zelfstandige Stichting verder gegaan onder de vlag van Schuldhulpmaatje Nederland en in nauwe samenwerking met andere hulpverleners en organisaties uit Haarlem en omgeving.”

Preventief

Schulden zijn gemakkelijk gemaakt. In 2021 stonden landelijk 64.000 gezinnen geregistreerd met problematische schulden. Maar misschien is dat het topje van de ijsberg. Veel mensen zitten tegen de grens aan, hebben gemiddelde geldzorgen. “Juist die mensen willen wij preventief helpen. Mensen die denken: ik ga de rekeningen wel betalen als ik mijn salaris van volgende maand heb. Je mag ook ons ook bellen voordat je de eerste boete hebt.”

Leren internetbankieren

Karen geeft voorbeelden. Een oudere dame maakte zich zorgen of ze de dierenarts kon betalen als haar hond ernstig ziek werd. Een jongen meldde zich aan, die een lening had afgesloten voor een scooter en moeite had met afbetalen nadat zijn scooter niet meer in gebruik was. Ook wilde iemand leren internetbankieren. “Het zijn niet alleen moeilijke gevallen. We helpen ook mensen in de voorbereiding naar de schuldhulpverlening. En ten tijden van een schuldhulptraject of tijdens bewindvoering. Deze laatste trajecten zorgen ervoor dat het beheer van het geld ergens anders wordt belegd. Wij helpen mensen om na zo’n ingrijpende periode met zelfvertrouwen de eigen financiën te beheren.

Stress

“Als je geen buffer hebt, kan je snel het gevoel krijgen dat je de controle verliest. Als je het ene gat met het andere vult, gaat het hard. Dan moet je rekening houden met rentes en boetes. Als je gestrest bent, kun je niet meer logisch nadenken. We zetten de financiële situatie met hulpvragers op een rijtje. Wat komt erin en wat gaat eruit. We zijn vriendelijk maar zakelijk,” vertelt Karen. In 2017 werd zij maatje omdat ze naast haar baan van 32 uur iets wilde doen “waarbij je met trots afscheid neemt.” Ze heeft in vijf jaar tijd tien hulpvragers begeleid.

Zelfredzaamheid

Zelfredzaamheid staat voorop. “Wij helpen gezinnen met schulden om zelf weer grip te krijgen op hun geldzaken. Daarmee lossen wij de problemen niet voor hen op, maar we begeleiden hen zodat ze zelf in staat zijn hun problemen op te lossen. Zo zitten wij er desgewenst bij als mensen hun eerste schuldeiser bellen. Onze coördinator heeft het eerste gesprek en matcht de hulpvrager met een maatje. Hij houdt in de gaten hoe het gaat en houdt ook de kennis van de maatjes bij.”

Info: www.schuldhulpmaatje.nl/haarlem coordinator@zuidkennemerland.schuldhulpmaatje.nl. Of bel: 0638879400.